NavMenu

Rumunski TeraSteel počinje proizvodnju sendvič-panela u Leskovcu - Investicija vredna 11 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 11.10.2017. 16:09
Komentari
Podeli
Sa svečanog otvaranjaSa svečanog otvaranja
Rumunska fabrika TeraSteel, koja posluje u okviru Teraplast grupe, otvorila je danas u Leskovcu pogon za proizvodnju građevinskih sendvič panela u kojoj je posao našlo 80 Leskovčana. Terasteel je pre nekoliko meseci kupio deo fabrike Interlemind u kojoj su se takođe proizvodili sendvič paneli, ali je taj, kao i drugi pogoni, bio zatvoren četiri godine, posle neuspele privatizacije.

- Od 81 zaposlenog, 80 će biti iz Leskovca, a jedan, 81. će biti iz Rumunije - kazao je direktor TeraSteel Srbija Zoran Cvijović i naveo da će samo 20 ljudi biti angažovano u proizvodnji, dok će ostali raditi u komercijali i na drugim poslovima.

Značajan deo proizvedenih panela, rekao je on, namenjen je izvozu, što će Srbiji dati status važnog izvoznika u ovoj industriji u regionu.

Fabrika u Leskovcu ima proizvodne kapacitete slične fabrici u Rumuniji, i to 2,2 miliona kvadratnih metara sendvič panela godišnje, kao i sličnu opremu. Primarna tržišta koja se planiraju pokriti proizvodnjom fabrike u Leskovcu su Srbija, zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska i Albanija, ali ostala tržišta poput Mađarske, južne Rumunije i severne Grčke.

- Ovde sam primljen kao kod svoje kuće, a birokratska procedura je mnogo jednostavnija nego što je kod mene, u mojoj zemlji, u mom gradu Bistrica - kazao je vlasnik Teraplast grupe Dorel Goja.

U leskovačkoj fabrici, gde su Rumuni uložili 11 mil EUR, već su se proizvele prve tone poliuretanskih sendvič panela. Planira se uvođenje i druge linije za proizvodnju panela od mineralne vune. Za narednu godinu planirana je proizvodnja u vrednosti od 28 mil EUR.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović pozvao je TeraSteel da ozbiljno razmišlja o širenju, kako bismo u potpunosti pokrili uvoz ovog proizvoda iz inostranstva, i poručio da je resorno Ministarstvo spremno da ih u tome podrži.

- Želim TeraSteelu da se ovde osećaju kao Leskovčani, i da se sledeće godine vidimo sa novim planovima i ambicijama. Ministarstvo i Vlada Srbije vam stoje na raspolaganju - poručio je Stevanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.