NavMenu

Rumunski TeraSteel počinje proizvodnju sendvič-panela u Leskovcu - Investicija vredna 11 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 11.10.2017. 16:09
Komentari
Podeli
Sa svečanog otvaranjaSa svečanog otvaranja
Rumunska fabrika TeraSteel, koja posluje u okviru Teraplast grupe, otvorila je danas u Leskovcu pogon za proizvodnju građevinskih sendvič panela u kojoj je posao našlo 80 Leskovčana. Terasteel je pre nekoliko meseci kupio deo fabrike Interlemind u kojoj su se takođe proizvodili sendvič paneli, ali je taj, kao i drugi pogoni, bio zatvoren četiri godine, posle neuspele privatizacije.

- Od 81 zaposlenog, 80 će biti iz Leskovca, a jedan, 81. će biti iz Rumunije - kazao je direktor TeraSteel Srbija Zoran Cvijović i naveo da će samo 20 ljudi biti angažovano u proizvodnji, dok će ostali raditi u komercijali i na drugim poslovima.

Značajan deo proizvedenih panela, rekao je on, namenjen je izvozu, što će Srbiji dati status važnog izvoznika u ovoj industriji u regionu.

Fabrika u Leskovcu ima proizvodne kapacitete slične fabrici u Rumuniji, i to 2,2 miliona kvadratnih metara sendvič panela godišnje, kao i sličnu opremu. Primarna tržišta koja se planiraju pokriti proizvodnjom fabrike u Leskovcu su Srbija, zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska i Albanija, ali ostala tržišta poput Mađarske, južne Rumunije i severne Grčke.

- Ovde sam primljen kao kod svoje kuće, a birokratska procedura je mnogo jednostavnija nego što je kod mene, u mojoj zemlji, u mom gradu Bistrica - kazao je vlasnik Teraplast grupe Dorel Goja.

U leskovačkoj fabrici, gde su Rumuni uložili 11 mil EUR, već su se proizvele prve tone poliuretanskih sendvič panela. Planira se uvođenje i druge linije za proizvodnju panela od mineralne vune. Za narednu godinu planirana je proizvodnja u vrednosti od 28 mil EUR.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović pozvao je TeraSteel da ozbiljno razmišlja o širenju, kako bismo u potpunosti pokrili uvoz ovog proizvoda iz inostranstva, i poručio da je resorno Ministarstvo spremno da ih u tome podrži.

- Želim TeraSteelu da se ovde osećaju kao Leskovčani, i da se sledeće godine vidimo sa novim planovima i ambicijama. Ministarstvo i Vlada Srbije vam stoje na raspolaganju - poručio je Stevanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.