NavMenu

Kineska kompanija Arts glavni projektant Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu

Izvor: Beta Sreda, 11.10.2017. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović sastao se danas u Sudžou, u Kini, s generalnim direktorom projektantske kompanije Arts Feng Zengongom, koja će biti glavni projektant Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Popović je istakao da se za industrijski park u Beogradu mnogo može da nauči iz takvog kompleksa u Sudžou, koji je projektovala kompanija Arts i koji je, po oceni stručnjaka, jedan od tri najbolja industrijska parka u svetu, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

U industrijskom parku u Sudžou posluje 25.000 kompanija, od kojih 6.000 razvija visoku tehnologiju. Tu proizvodne i istrazivačko-razvojne centre imaju i Samsung, Bosch, Huawei, Siemens, Toyota...

- To želimo da uradimo u Beogradu - da privučemo velike kineske i svetske kompanije da u našem industrijskom parku pokrenu svoju proizvodnju, i što je još važnije, da kod nas otvore svoje istrazivačke i razvojne centre - rekao je Popović.

Popović očekuje da će izgradnjom takvog parka u Beogradu Srbija postati inovacioni i tehnološki lider u regionu Jugoistočne Evrope i centar "pametne industrije".


- Posebno ćemo se usredsrediti na razvoj visokih tehnologija, nanotehnologija, biotehnologija i primenu inovacija i IT-a u industriji, jer je to budućnost ekonomskog i tehnološkog razvoja sveta - rekao je Popović.

Industrijski park u Beogradu koji bi činile ekološke, energetski efikasne "zelene zgrade", trebalo bi da bude na 320 hektara, u Borči, da tu radi više od 1.000 visokotehnološih kompanija, sa više od 10.000 zaposlenih.

- Ideja je da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji i pokrenemo ubrzani tehnološki i ekonomski razvoj - rekao je Popović.

Popović je u Sudžou posetio i logistički centar i bescarinsku zonu gde je vrednost godišnjeg prometa robe veća od 100 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.