NavMenu

Kineska kompanija Arts glavni projektant Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu

Izvor: Beta Sreda, 11.10.2017. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović sastao se danas u Sudžou, u Kini, s generalnim direktorom projektantske kompanije Arts Feng Zengongom, koja će biti glavni projektant Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Popović je istakao da se za industrijski park u Beogradu mnogo može da nauči iz takvog kompleksa u Sudžou, koji je projektovala kompanija Arts i koji je, po oceni stručnjaka, jedan od tri najbolja industrijska parka u svetu, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

U industrijskom parku u Sudžou posluje 25.000 kompanija, od kojih 6.000 razvija visoku tehnologiju. Tu proizvodne i istrazivačko-razvojne centre imaju i Samsung, Bosch, Huawei, Siemens, Toyota...

- To želimo da uradimo u Beogradu - da privučemo velike kineske i svetske kompanije da u našem industrijskom parku pokrenu svoju proizvodnju, i što je još važnije, da kod nas otvore svoje istrazivačke i razvojne centre - rekao je Popović.

Popović očekuje da će izgradnjom takvog parka u Beogradu Srbija postati inovacioni i tehnološki lider u regionu Jugoistočne Evrope i centar "pametne industrije".


- Posebno ćemo se usredsrediti na razvoj visokih tehnologija, nanotehnologija, biotehnologija i primenu inovacija i IT-a u industriji, jer je to budućnost ekonomskog i tehnološkog razvoja sveta - rekao je Popović.

Industrijski park u Beogradu koji bi činile ekološke, energetski efikasne "zelene zgrade", trebalo bi da bude na 320 hektara, u Borči, da tu radi više od 1.000 visokotehnološih kompanija, sa više od 10.000 zaposlenih.

- Ideja je da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji i pokrenemo ubrzani tehnološki i ekonomski razvoj - rekao je Popović.

Popović je u Sudžou posetio i logistički centar i bescarinsku zonu gde je vrednost godišnjeg prometa robe veća od 100 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.