NavMenu

Kanadska ulaganja u Srbiji dostigla 1,5 mlrd EUR - Veliki potencijal za saradnju u rudarskom sektoru

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.10.2017. 15:40
Komentari
Podeli
Sa 7. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Republici SrbijiSa 7. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Republici Srbiji
Kanadske investicije u sektor istraživanja u Republici Srbiji procenjene su na oko 250 mil USD, dok je projekate istraživanja i otvaranja rudnika uloženo više stotina miliona dolara. Ukupna vrednost svih kanadskih ulaganja u Srbiji doseže cifru od 1,5 mlrd EUR.

Koliko je sektor rudarstva i prerade u Kanadi važan govori i činjenica da on trenutno zapošljava 375.000 ljudi koji nemerljivo doprinose ekonomskom razvoju ne samo Kanade, već i zemalja u kojima kanadske rudarske kompanije posluju, a 2014. godine 57% svih svetskih (javnih) rudarskih kompanija kotiralo se na berzi TSX u Torontu.

Ovo su neki od zaključaka 7. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Republici Srbiji, koja je održana u Beogradu u sredu, 4. oktobra 2017. godine, pod nazivom - Pokretačka snaga ekonomskog razvoja. Cilj konferencije bio je da poveže investitore i eksperte iz oblasti rudarstva sa svim relevantnim državnim, ekonomskim i društvenim subjektima, a kanadsko-srpsko poslovno udruženje CANSEE bilo je pokrovitelj ovog događaja, treću godinu zaredom.

Brajan Ebel, otpravnik poslova ambasade Kanade u Srbiji, izjavio je ovom prilikom da konstantan rast učesnika na konferenciji iz godine u godine ukazuje na značaj rudarskog sektora u razvoju srpske industrije. On je naglasio da Kanada ima veoma jaku rudarsku tradiciju i da se upravo u rudarskom sektoru vidi veliki potencijal za saradnju sa Srbijom, kao i da je Vlada Srbije unapredila uslove poslovanja za strane investitore, pošto su doneti zakoni zasnovani na međunarodnim standardima.


Kompanije svetskog ranga - Nevsun Resources, Mundoro, Dundee Precious Metals, Eldorado Gold, Erin Ventures, Medgold Resources, ERM, koje su do sada ostvarile značajna ulaganja u sektor rudarstva i geoloških istraživanja u Srbiji, podelile su sa prisutnima svoja iskustva o poslovanju u Srbiji. Na konferenciji su učestvovale i članice industrijske grupe za geološka istraživanja i rudarstvo u okviru CANSEE udruženja: Terragold, Jantar grupa, Capital Drilling, Contango, Metalfer, Rakita, Drilexx International, Metso, S&V Drilling Mine Services, ALS Minerals, Teknoxgroup i Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.