NavMenu

Schneider Electric nastavlja velike projekte širom Srbije - U Novom Sadu pokrenut i razvoj softvera za upravljanje gasnom mrežom

Izvor: eKapija Sreda, 04.10.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Montri Nipitvittaya/shutterstock.com)
Jubilej poslovanja u Srbiji i Crnoj Gori kompanija Schneider Electric obeležava učešćem u velikim projektima, poput hotela Hilton u Beogradu, Lidl objekata širom Srbije, GTC Fortyone, kompleksa Kumbor i Porto Novi, te postavljanjem elektropunjača u obnovljenoj garaži na Obilićevom vencu. Istovremeno, značajne vesti stižu i iz centra Schneider Electric DMS NS, gde inženjeri, posle velikih uspeha na polju softvera za elektrodistributivne sisteme, počinju i osvajanje sektora gasne privrede.

U Novom Sadu su tako, nakon uspešnog razvoja i proizvodnje ADMS softvera za optimalno upravljanje distribucijom struje, operacije proširene i na oblast razvoja softvera za upravljanje gasnom mrežom - AGMS. Prva rešenja već su isporučena, za potrebe kompanije Gasunie iz Holandije, kaže je Dejan Marković, generalni direktor Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru.

U ovoj kompaniji procenjuju da će DMS NS do kraja godine ostvariti rast prihoda veći od 50% u odnosu na prethodnu godinu. U tom razvojnom centru, jednom od 4 Schneider-ova u svetu, zaposleno je oko 1.100 ljudi, a svake godine tim se povećava. To je, kako Marković kaže za eKapiju, plan i za naredni period, budući i da je broj projekata u stalnom porastu

- Osvojili smo potpuno novo tržište - upravljanje gasnom infrastrukturom. U pitanju je neka vrsta, uslovno rečeno - "smart grida", samo za gas. Pokazali smo da zapravo sve ono što je rađeno na nivou elektrodistributivnih sistema, može da se uz određene izmene primeni u bilo kojoj industriji, što je izvanredno - kaže Marković, dodajući da se i u ovom segmentu nadaju velikim poslovima.

- Tržište nafte i gasa je veliko, a s obzirom na to da naše kolege iz Novog Sada imaju izuzetna iskustva širom sveta, verujem da im neće biti teško da nastave u tom pravcu - dodaje naš sagovornik.

Hilton, Lidl, Porto Novi...


Schneider Electric, svetski lider u upravljanju energijom i u automatizaciji, ove godine obeležava 15 godina poslovanja na tržištima Srbije i Crne Gore. Od samog osnivanja, biznis model Schneider Electric-a građen je po principu partnerske mreže i angažovanja lokalnih kompanija, pa ova mreža danas okuplja više od 70 firmi i tri licencna partnera sa proizvodnim pogonima u Srbiji, podsećaju u ovoj kompaniji.

- Naše poslovanje obeležio je specifičan poslovni model, kreiran sa idejom da angažuje i podstiče lokalnu privredu. Ponosni smo na licencne partnere koji su usvojili i primenili savremene tehnologije, a zatim specifičnom ekspertizom, inicijalno kreiranom za potrebe saradnje sa Schneider Electricom, uspeli da svoje poslovanje i operacije prošire i na region.

Dejan Marković, generalni direktor kompanije za Srbiju i Crnu GoruDejan Marković, generalni direktor kompanije za Srbiju i Crnu Goru
Petnaestu godinu svog poslovanja u Srbiji, Schneider Electric završava učešćem u projektima poput izgradnje hotela Hilton u Beogradu, kome je isporučena oprema namenjena obezbeđenju napajanja, kao i SmartStruxture rešenje koje omogućuje praćenje, merenje i optimizaciju performansi zgrade. Godinu jubileja obeležila je i saradnja sa kompanijom Kromberg & Schubert, učešće u izgradnji objekata Lidl u gradovima širom Srbije, ugradnja opreme u poslovne zgrade GTC Fortyone, kao i izgradnja velikih turističkih kompleksa u Crnoj Gori - Kumbor i Porto Novi.

- Ovo je samo mali deo komercijalnih i infrastrukturnih objekata na kojima smo bili angažovani - podeća Marković, dodajući da su, primera radi, u većini novih poslovnih objekata u Novom Beogradu primenjena neka od Schneider-ovih rešenja.

Kompanija je nedavno isporučila i punjače za električna vozila koji su instalirani u rekonstruisanoj garaži na Obilićevom vencu. Punjači su usklađeni sa svim međunarodnim i lokalnim standardima i poseduju i Green Premium i Eco Passport sertifikate, a razvijeni su u saradnji sa proizvođačima električnih vozila poput Volksvagena, BMV-a i Renaulta.


- Priča o električnim vozilima se značajno pokrenula tokom 2017, tako da smo uspeli već na nekoliko mesta da obezbedimo napajanje za elektromobile - od salona automobila, zgrade Societe Generale banke, pa sve do najnovije garaže na Obilićevom vencu... Srbija je na "glavnom koridoru" i ne može ostati mimo ovih trendova u narednom periodu. Pomaci su svakako vidljivi - smatra Marković.

Kompanija Schneider Electric nedavno je predstavila i EcoStruxure platformu, baziranu na tehnologiji Internet of Things, koja služi kao osnova za analizu, upravljanje, vođenje i automatizaciju i pruža veću vrednost potrošačima različitih tržišnih segmenata. Na temelju egzaktnih merenja i analiza donosi optimalna rešenja za energetsku i operativnu efikasnost i omogućava krajnjim potrošačima da razvijaju inovativna rešenja kojima će povezati svoje operativne tehnologije sa inovativnim IT tehnologijama. Schneider pritom osigurava korišćenje i povezivanje podataka sa svih nivoa poslovanja u sigurnom sajber okruženju, bilo na klaudu ili na intranetu preduzeća.

I partnerska mreža u fokusu

Govorećin o prioritetima koji kompaniju očekuju u narednom periodu u Srbiji, Marković kaže da je to "povećanje broja zaposlenih, kao i povećanje broja ekspertiza".

- Kada je reč o partnerstvima, vrlo pažljivo pratimo tržište, te će naši koraci zavisiti od potreba. Sigurno da ćemo se fokusirati i na razvoj novih partnerstava.

M.M.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.