NavMenu

Srbiji treba institut za šljivu - zaključak sa Sajma u Osečini

Izvor: Novosti Ponedeljak, 01.09.2008. 09:09
Komentari
Podeli

U Osečini je u nedelju (31. avgust 2008. godine) uspešno privedena kraju trodnevna turističko-kulturna manifestacija Sajam šljiva, posvećena promociji šljive u Srbiji.

Tokom Sajma okupili su se proizvođači, prerađivači i svi oni koji se bave šljivom.
Mnogi su u Osečinu stigli samo da bi upoznali predeo u kome se gaji oko milion stabala tog voća i pogledali šta se sve može napraviti od čuvene podgorske šljive, domaće sorte "požegače", koje su im ponudili izlagači, njih 150.

Na izložbi šljiva i proizvoda od šljiva razmenjena su iskustva proizvođača iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Češke, Mađarske, koji su stigli organizovanoautobusima.

U okviru Sajma održan je i okrugli sto agronoma, predstavnika Regionalne privredne komore Valjevo i državnih institucija na kojem se razgovaralo o tome kako doći do kvalitetnijeg domaćeg proizvoda, do sopstvenog brenda i kako ga plasirati na evropsko, ali i rusko tržište.

Učesnici su se složili da je neophodna institucionalizacija posla, stvaranje određene agencije ili instituta koji bi se starao o šljivi počev od sadnog materijala pa sve do plasmana na tržištu.

- Prirodni uslovi postoje, imamo kvalitetan naučni kadar, ali neophodno je više uraditi na realizaciji tih ideja - kaže predsednik Organizacionog odbora sajma Milan Šimić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići. Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.