NavMenu

Uskoro saradnja stručnjaka iz Srbije sa ruskom korporacijom za atomsku energiju Rosatom

Izvor: Beta Ponedeljak, 02.10.2017. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Ministar zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ragovarao je u ponedeljak, 2. oktobra, u Moskvi s generalnim direktorom ruske Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Aleksejem Lihačovim o saradnji ruskih stručnjaka s Nuklearnim institutom u Vinči i javnim preduzećem Nuklearni objekti Srbije.

Popović je istakao da u Institutu Vinča i Nuklearnim objektima Srbije radi više od 250 doktora nauka.

- Ti sistemi su jedni od najvećih naučnih kapaciteta Srbije - rekao je Popović i dodao da postoji veliki potencijal za saradnju srpskih i ruskih naučnika u oblasti miroljubive primene nuklearne tehnologije.

On je rekao da Srbija želi da saradnju sa ruskim naučno-istraživačkih organizacijama, naučnicima i inovacionim kompanijama u oblasti atomske energije i njenog korišćenja u medicini, poljoprivredi, industriji.

Popović i Lihačov su istakli da je jedan od mogućih vidova saradnje Nuklearnog instituta Vinča i Rosatoma zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicini.


Taj razvoj medicinskih proizvoda bi bio namenjen čitavom regionu Balkana, o čemu se i ranije razgovaralo, rekao je Popović i dodao da su ruski partneri zainteresovani da pruže pomoć Nuklearnim objektima Srbije.

Preduzeće Nuklearni objekti Srbije je jedino u Srbiji čija je delatnost bezbedno upravljanje nuklearnim objektima i radioaktivnim otpadom, te je dogovoreno da to preduzeće svoje stručnjake šalje na obuku u Rosatom, rekao je Popović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.