NavMenu

Novosadski Stan raspisao oglas za privatnog partnera - Rok za prijave 23. novembar

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 02.10.2017. 12:05
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Ivana Vuksa)Novi Sad
Javno komunalno preduzeće Stan iz Novog Sada raspisalo je međunarodni oglas za javno-privatno partnerstvo.

U pozivu koji je otvoren do 23. novembra, navedeno je da traže privatnog partnera koji je spreman da izmiri dugovanja te firme prema poveriocima i radnicima, koja iznose više od 500 miliona dinara i omogući da ovo preduzeće funkcioniše u narednih 10 godina. Očekuje se i da prihvati 138 radnika sadašnjeg JKP Stan.

Privatni partner će imati i obavezu da prilikom osnivanja novog preduzeća, u kojem će imati 70% udela, a Grad 30% udela (Novi Sad kao posebno pravno lice 15%, a JKP Stan takođe kao posebno pravno lice 15%), uloži kao osnivački kapital 162 miliona dinara, što će poslužiti za isplate potraživanja prema radnicima.

Pored osnivačkog kapitala ne traže se posebna ulaganja u preduzeće, osim da se godišnje uloži 5% ukupne knjigovodstvene vrednosti osnovnih sredstava na početku svake poslovne godine.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi i da će se novo preduzeće zvati Stan NS.

Ugovor se potpisuje na 10 godina, a Grad se obavezuje da će za to vreme omogućiti da Stan NS i dalje naplaćuje dimničarinu koja mesečno iznosi više od 11 miliona dinara, kao i da uzima prihode od održavanja javne rasvete, što je na godišnjem nivou oko 40 miliona dinara.

S druge strane, kada je u pitanju održavanje zgrada, nije sigurno da će novo preduzeće to raditi jer skupštine stanara neće imati obavezu da produže ugovore. Ukoliko bi se zadržao sadašnji broj - više od 900 zgrada, prihodi bi bili oko devet miliona dinara mesečno.


Detaljnu konkursnu dokumentaciju možete pogledati OVDE.

Kako je eKapija već pisala, Grad Novi Sad je doneo odluku da uđe u projekat javno-privatnog partnerstva zbog velikih finansijskih problema u JKP Stan. Kao zainteresovani partner pominjala se litvanska kompanija Civinity, koja je potvrdila svoje interesovanje, dok su predstavnici Sindikata Nezavisnost tada smatrali da je primena UPPR-a, koji je Skupština Grada usvojila još 2013. godine, bolje rešenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.