NavMenu

Održan Dan Luke Konstanca u Srbiji (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2017. 10:35
Komentari
Podeli
Sa Dana Luke Konstanca u SrbijiSa Dana Luke Konstanca u Srbiji
Promet robe između Luke Konstanca i Srbije u 2016. iznosio je 5,5 miliona tona. U prvih sedam meseci ove godine, promet je dostigao 3,8 miliona tona, u poređenju sa 3,1 milion tona u istom periodu lane. Pozitivan razvoj prometa robe između Luke Konstanca i Srbije dobar je dokaz potencijala međusobne saradnje. Poslednjih godina promet ravnomerno raste, a najzastupljenije vrste robe su najpre žitarice, zatim đubriva, naftni derivati, obojeni metali i opiljci.

I interesovanje za Dan Luke Konstanca u Srbiji, takođe, raste. U beogradskom hotelu Holiday Inn, 21. septembra okupio se veliki broj predstavnika kompanija koje su zainteresovane za transport robe rečnim putem, prevashodno Dunavom.

Manifestaciju, koja je održana jedanaesti put, otvorio je Vladan Mišić, direktor Luke Konstanca u Srbiji. O saradnji Srbije i Rumunije i ekonomskim potencijalima govorila je ambasadorka Rumunije u našoj zemlji Oana – Cristina Popa. Rezultate ove rumunske luke prezentovao je Nicolae Dan Tivilichi (Nikolae Dan Tiviliki), direktor Administrativne uprave Luke Konstanca. Prisutnima na Danu Luke Konstanca obratio se i Veljko Kovačević, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ove godine su uvedene novine, te je posle zvaničnih obraćanja počeo otvoreni dijalog prisutnih o izazovima transporta robe rečnim putem. Događaj je završen B2B sastancima.

Vladan Mišić i Nicolae Dan TivilichiVladan Mišić i Nicolae Dan Tivilichi
Inače, ove godine ponovo su pokrenute investicije privatnih operatera u Konstanci, a ukupan obim ulaganja u narednih 5 godina dostići će 120 mil EUR. U toku je i projekat unapređenja infrastrukture i zaštite životne okoline u toj luci, vredan 12,5 mil EUR, u okviru koga će biti kupljen tanker sa sopstvenim pogonom. Narednih meseci biće pokrenuta još tri projekta, ukupne vrednosti 404 mil EUR: izgradnja Mola III u Luci Konstanca (300 mil EUR), rehabilitacija električne mreže (68 mil EUR) i modernizacija vodovoda i kanalizacije (36 mil EUR).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.