NavMenu

Privatnim kompanijama u Srbiji tek sledi biznis transfer - Vlasnici nepripremljeni za smenu generacija

Izvor: eKapija Utorak, 26.09.2017. 12:25
Komentari
Podeli
U Srbiji više od 12.400 preduzeća, sa oko 68.000 zaposlenih, predstavlja rizičnu grupu u procesu transfera biznisa, zbog značajnog broja vlasnika koji će se u skoroj budućnosti suočiti sa ovim pitanjem, kao i zbog potcenjene složenosti problema i trajanja procesa, nedovoljno primera dobre prakse i nedostatka sistemske podrške.

Takođe, 450.000 preduzeća u EU, sa oko dva miliona zaposlenih, svake godine prolaze proces prenosa poslovanja, a procena je da se u oko 150.000 preduzeća tom problemu ne pristupa na adekvatan način, čime se dovodi u pitanje oko 600.000 radnih mesta.

Biznis transfer podrazumeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu ili preduzeće, čime se osigurava kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti, a Biznis transfer barometar istraživanje u Srbiji, koje je predstavljeno na redovnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) 21. septembra 2017. godine, osim prenošenja vlasničke razmatralo je i prenošenje menadžerske funkcije u preduzeću.

Ovo istraživanje sprovela je od januara do marta 2017, za potrebe Adizesa SEE, agencija MASMI iz Beograda, a u njemu je učestvovalo 205 vlasnika preduzeća starijih od 55 godina, koji zapošljavaju više od 20 radnika. Pokazalo se da su rezultati veoma slični onim u Hrvatskoj (istraživanje sprovedeno 2015. godine), a kao referenca je uzeto i finsko istraživanje iz 2013.

- Rukovođenje kompanijom može se preneti članovima porodice ili profesionalnom menadžeru, dok se vlasništvo prenosi članovima porodice - za života ili nakon smrti osnivača, zatim drugom fizičkom licu - koje može biti iz redova menadžmenta, zaposlenih ili spoljni investitor, ili kompaniji - u vidu preuzimanja ili spajanja. Svakako najmanje popularna opcija je likvidacija firme nakon smrti osnivača - objasnio je Boris Vukić, partner u Adizesu SEE, predstavljajući rezultate istraživanja.

On je istakao da je jedna od grešaka vlasnika preduzeća insistiranje na tome da deca preuzmu biznis i nastave upravljanje firmom čak i kada ona nisu zainteresovana za tako nešto. Vukić je naveo da u Srbiji, na osnovu podataka iz Agencije za privredne registre za 2015. godinu, posluje više od četvrtine preduzeća (28,1%) čiji su vlasnici starosti 55 i više godina. Prema njegovim rečima, čini se da oni nedovoljno planiraju budućnost svojih kompanija, kada je reč o prenosu poslovanja na naredne generacije, i da se više može govoriti o očekivanjima, željama i nadanjima, nego o konkretnim planovima.

- Čak 92% vlasnika je i osnovalo preduzeće! Dakle, oni su "prvi vlasnici" i do sada nisu prolazili složen proces biznis transfera. Ipak, njih 76,6% očekuje da će preduzeće nastaviti sa poslovanjem u vlasništvu porodice nakon što se povuku iz rukovođenja, a 77,5% veruje da bi kompanijom mogao da rukovodi neko iz porodice - navodi Vukić.

Poverenje značajnije od obrazovanja

Skoro svi anketirani, čak 99%, kao glavnu osobinu naslednika navodi da bi to trebalo da bude "osoba od poverenja", a tek onda neko ko poznaje delatnost i način funkcionisanja preduzeća, kao i da ima adekvatno obrazovanje, te je spreman za dalje učenje.

Sa sastanka Slovenačkog poslovnog klubaSa sastanka Slovenačkog poslovnog kluba
- Najveći broj vlasnika (57%) tvrdi da intenzivno razgovara sa svojom decom, ili je već razgovaralo, o budućnosti preduzeća i izazovima prenosa poslovanja, mada se u praksi pokazuje da to i nije baš tako. Bilo je i primera da vlasnik na sastanku sa konsultantima tvrdi kako sin "još nije zreo" za preuzimanje upravljanja preduzećem, a sin je, inače, upravo tih dana dobio unuka - prenosi svoja iskustva Boris Vukić.

Velika većina anketiranih vlasnika preduzeća (69,3%) smatra da se vreme potrebno za pripremu odabrane osobe za menadžersku poziciju u preduzeću meri godinama, a da će se njihova uloga u rukovođenju preduzećem promeniti u sledećih 5 do 10 godina.

Kod donošenja odluke o budućnosti firme, oni ističu da će interesi preduzeća biti na prvom mestu, a zatim interesi dece (27,3%).

- O tome koliko se teško odlučuju da napuste preduzeće govori i podatak da 45,4% vlasnika navodi da će se nakon završetka procesa prenosa poslovanja povući iz svakodnevnog rada, ali će delovati kao savetnici - objašnjava Vukić, uz opasku da su želja penzionisanih vlasnika da u preduzeće dolaze kada oni požele da savetuju i namera novog menadžmenta da ih pita za savet kada smatra da je to potrebno, najčešće u suprotnosti.


Takođe, skoro 25% vlasnika ima planove da nastavi da pomaže oko preduzeća ili da savetuje, a samo 41,5% navodi da posle povlačenja iz posla očekuje prihode samo od penzije. Više od polovine računa na još neki izvor prihoda, između ostalog i na nadoknade iz preduzeća.

"Jedan list papira" za budućnost

U istraživanju su navedene i preporuke za subjekte koji utiču na poboljšanje privrednog ambijenta, kao i za vlasnike preduzeća, pa se tako savetuje pokretanje kampanja za jačanje svesti vlasnika malih i srednjih preduzeća sa 55 i više godina starosti o kompleksnosti biznis transfera i važnosti pravovremene pripreme za taj proces. Takođe se preporučuje usvajanje definicije i uvođenje statističkog praćenja porodičnih preduzeća u Srbiji, te razvijanje i sufinansiranje programa podrške usmerenih na jačanje njihovih kapaciteta za uspešan generacijski transfer.

Potrebno je i ukazivanje na moguća alternativna rešenja biznis transfera i kreiranje finansijskih instrumenata za lakšu dostupnost kupovine ili preuzimanja preduzeća čiji vlasnici se povlače iz poslovanja.

Vlasnicima se preporučuje da pripreme kompaniju tako što će obezbediti održivost, profitabilnost i transferabilnost nakon svog povlačenja, a kao veoma koristan instrument savetuje se definisanje "jednog lista papira" kojim će se za transfer biznisa pripremiti i osnivač i potencijalni naslednici, kao i cela porodica.

Klub 2040

U Srbiji se poslednjih godina više pažnje posvećuje porodičnim firmama, pa je organizovan i niz poslovnih foruma, seminara i panela upravo na ovu temu, iako se čini da institucionalna podrška i dalje nije dovoljna. Adizes SEE je tako osnovao i Klub 2040, koji okuplja mlade ljude između 20 i 40 godina starosti, za koje se, kako ističu, "osnovano sumnja da bi do 2040. godine, ako ne i pre, mogli da naslede svoje roditelje na čelu porodičnih kompanija". Na sastancima se intenzivno razgovara o njihovoj budućnosti i pripremama za transfer biznisa.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.