NavMenu

Izraelski Enlight Renewable Energies gradi vetropark u Kovačici - Investicija vredna 189 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.09.2017. 12:33
Komentari
Podeli
Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies izgradiće u Kovačici vetropark sa 38 turbina (https://www.vpkovacica.rs) , instalisanog proizvodnog kapaciteta 104,5 MW. Ceo projekat će koštati 189 mil EUR.

Očekuje se da će vetropark početi rad krajem 2018. godine, a finansiranje u iznosu od 142 mil EUR će se obaviti putem paralelnih kredita koje odobravaju Erste Group Bank AG (uz podršku Nemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes), Erste Banka Srbija i EBRD, saopšteno je iz Erste banke.

- Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka faze izgradnje vetroparka u Kovačici. Projekat finansira profesionalni i iskusni konzorcijum koji se sastoji od EBRD, Erste Grupe i Erste Bank Srbija, a pokriva Euler-Hermes ECA. Unapred se radujemo nastavku ovog uzbudljivog putovanja, koji ujedinjuje različite kulture i okuplja ljude iz Srbije, Izraela, Austrije, Nemačke i mnogih drugih zemalja EU - izjavio je Gilad Javec, generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju.

On je dodao da će vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije. Vetropark u Kovačici će, navodi se, smanjiti godišnju emisiju CO2 u Srbiji za oko 247.000 tona.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija izjavio je da je "Kovačica, koja će po završetku biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, drugi vetropark koji smo finansirali u zemlji. Obezbeđujući 93 mil EUR finansiranja, uz dodatnih 20 mil EUR za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije i time obećava da će imati značajan pozitivan efekat na dobrobit građana Srbije".

- Mi u Erste Grupi smo posvećeni pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji. Drago nam je što posle uspešnog finansiranja postojenja na vetar od 132 MW u Dalmaciji za istog klijenta, možemo da nastavimo sa takvim aktivnostima u Vojvodini. Sjajna saradnja projektnih timova u Tel Avivu, Beogradu, Londonu, Hamburgu i Beču je dovela do toga da je obezbeđeno finansiranje ovog prvog većeg vetroparka u Srbiji na period od 13 godina, u okviru koga se Erste Grupa zajedno sa Erste Bankom Srbija obavezala da obezbedi 65% ukupnog iznosa kredita - naglasio je Hinrik Fišer, rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe.

Inače, gradnju vetroparka u Kovačici već nekoliko godina najavljivala je belgijska firma Electrawinds K-Wind.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.