NavMenu

Jači dinar oborio javni dug za milijardu evra - Promene deviznog kursa veliki rizik u budućnosti

Izvor: Danas Subota, 23.09.2017. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Za prvih sedam meseci 2017. godine javni dug je smanjen za milijardu evra, sa 24,8 na 23,8 mlrd EUR. U odnosu na BDP, dug države je smanjen sa 73 na 65,2% BDP-a.

Ovo je dobra vest, ali treba znati da je uzrok celokupnog smanjenja javnog duga obračunske prirode i posledica jačanja dinara prema evru i dolaru. Prema rečima Saše Ranđelovića, saradnika Fonda za razvoj ekonomske nauke, od početka godine dinar je ojačao prema evru za oko pet odsto, a prema dolaru za čak 15%, što se preračunato u evre odrazilo na smanjenje duga za nešto više od milijarde.

- Krajem prošle godine imali smo jačanje dolara zbog čega je došlo do povećanja javnog duga za 700 mil EUR, a sada imamo obrnutu situaciju i smanjenje javnog duga. Dalje kretanje deviznog kursa će zavisiti pre svega od monetarne politike američkog FED-a i Evropske centralne banke, ali delimično i od naše monetarne politike. U srednjem roku bila bi poželjna blaga realna depresijacija kako bi se podstakao rast izvoza - smatra Ranđelović.

S obzirom na to da je najveći deo javnog duga u stranim valutama – 41,2% u evrima i 31,5% u dolarima – promene deviznog kursa nose velike rizike u budućnosti. Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da je u budućnosti realan rizik promene kursa na gore.

- Vrlo je moguće da dolar ojača i u odnosu na evro i u odnosu na dinar. Trenutno stvari izgledaju povoljnije nego što je to stvarno slučaj - napominje Arsić.

Zanimljivo je da se pritisak na jačanje dinara dešava u situaciji kada imamo usporavanje privrednog rasta u odnosu na prošlu godinu (MMF korigovao procenu na 2,3%) i rast deficita platnog bilansa.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvoj polovini godine iznosio je milijardu evra, što je za 48,3% (ili za 332 mil EUR) više u odnosu na isti period prošle godine. Deficit je i u trećem kvartalu nastavio da raste, pošto je izvoz usporio, a uvoz ubrzao, pa su se na godišnjem nivou skoro izjednačili.

Ivan Nikolić, saradnik biltena Makroekonomske analize i trendovi, objašnjava ovo kretanje deviznog kursa promenama u ponudi novca. On je utvrdio da, iako se povećava novčana masa, opticaj novca je usporen.

- Na taj način je moguće objasniti nesklad lošijih spoljnotrgovinskih pokazatelja i tekućeg računa platnog bilansa u celini, a s druge strane znatno manju tražnju za devizama za čak 648 mil EUR - kaže Nikolić uz komentar da je NBS na međubankarskom deviznom tržištu od aprila do kraja avgusta ove godine kupila 960 mil EUR, dok je lane u istom periodu taj iznos bio 485 mil EUR.

Nikolić ističe da razlozi za usporavanje opticaja novca mogu biti različiti, od stabilizacije privrede i političkog okruženja, zbog čega se duže zadržava novac i ne menja za stranu valutu, do averzije prema riziku zbog čega se uzdržavaju od investicija.

Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i nekadašnji guverner NBS, ističe da se ovo jačanje dinara prema evru nije smelo dozvoliti jer je posledica priliva špekulativnog kapitala u državne dinarske obveznice.

- Aprecijacija dinara je štetna za domaću privredu i to za njen najzdraviji deo, neto izvoznike. Takođe šteti i stranim investitorima koji proizvode za izvoz i koji su manje konkurentni na svetskom tržištu. Verujem da je NBS to uvidela sa zakašnjenjem i smanjila je referentnu kamatnu stopu - ocenjuje Šoškić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.