NavMenu

HGS - ujedinjeni hotelijeri i gastronomi Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 26.08.2008. 15:24
Komentari
Podeli

Intenzivni razvoj hotelske industrije u Srbiji prethodnih godina, kao i najavljene značajne investicije u ovoj oblasti, zahtevaju bližu saradnju svih subjekata u sektoru hotelijerstva i gastronomije, uz koordinaciju sa celokupnom pratećom industrijom, koja omogućava kvalitetno funkcionisanje hotela i restorana. Iz potrebe da se trenutni kapaciteti, kao i budući objekti prilagode savremenim hotelijerskim standardima i da se uz to na jednom mestu okupe svi subjekti zainteresovani za razvoj ugostiteljstva u Srbiji, u Beogradu je nedavno osnovana Organizacija za unapređenje hotelijerstva i gastronomije Srbije (HGS).

Udruženje HGS imaće prvi javni nastup na predstojećem Sajmu hotelijera i ugostitelja HORECA, koji će biti održan od 25. do 27. septembra 2008. godine u EXPO centru na Novom Beogradu.

Upravni odbor HGS, od 10 članova, čine poznati ljudi „brendovi“ iz hotelijerstva Srbije, kao i predstavnici univerziteta i medija – Prof.dr Ognjen Bakić, (rektor Univerziteta Educons, Sremska Kamenica), gdja Ružica Dedijer (gen.direktor Hotela In), gdja Ljiljana Milutinović (gen.direktor Best Western Šumadija), g.Dušan Ninić (savetnik rektora Univerziteta Megatrend), g.Radiša Petrović (izvršni tehnički direktor,RTS), g.Slobodan Petrović (direktor Belexpocentar d.o.o), gdja Kristina Dragojlović (direktor Bel Clean d.o.o), gdja Aleksandra Pavićević (direktor Icofin d.o.o), g.Predrag Dragojlović (direktor Bogsim d.o.o). Prema rečima g.Thomasa Pavlovića, predsednika HGS, a generalnog direktora hotela Holiday Inn na Novom Beogradu, inicijativa za uspostavljanje ovakve organizacije hotelijera i gastronoma u Srbiji leži u činjenici da u zemlji ne postoji adekvatno poslovno udruženje koje će obuhvatiti sve potrebe hotelijerske industrije.

- HGS ima tri osnovna zadatka, a to su: edukacija zaposlenih, stvaranje jedinstvene baze podataka svih koji su uključeni u hotelsku industriju, kao i formiranje berze radnih mesta i potencijalnih kadrova – objasnio je g.Pavlović u razgovoru sa urednicima eKapije.

Govoreći o trenutnom stanju u hotelijerstvu u Srbiji, g. Pavlović je naglasio da je jedan od najvećih problema - nedostatak adekvatnih kadrova. Kako je objasnio, u Beogradu trenutno posluje tek nekoliko generalnih direktora sa internacionalnim iskustvom, a takođe evidentan je i nedostatak adekvatnih kadrova u srednjem i visokom menadžmentu.

- Brzi razvoj hotelske industrije zahteva povećanje zapošljavanja u ovoj branši. Prema najavama, u naredne četiri godine, samo u Beogradu, izgradiće se oko 1.000 novih hotelskih soba. Prema jednostavnom matematičkom modelu „jedan novozaposleni po jednoj novoj sobi“ (standard u hotelima sa 5 zvezdica), samo u prestonici će biti potrebno još 1.000 profesionalno obučenih kadrova – naveo je sagovornik eKapije.

(Foto: lična arhiva)
(Thomas Pavlović)

Udruženje HGS već je dogovorilo saradnju sa najvećim svetskim institutom za obrazovanje hotelskog stručnog kadra i obuku u drugim sektorima uslužnih delatnosti IFH iz Frankfurta, koji otvara regionalno predstavništvo u Beogradu.

Gospodin Pavlović je naglasio da je program IFH prilagođen potrebama savremenog hotelijerstva, a polaznicima u Srbiji biće dostupni različiti seminari i treninzi iz oblasti prodaje, razvoja, komunikacije, hotelskog menadžmenta...

- Naš drugi zadatak biće formiranje baze podataka, koja će sadržati informacije o postojećim hotelima, kao i o kompanijama koje se bave proizvodnjom, distribucijom i održavanjem opreme i inventara za ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Takođe, baza će obuhvatati informacije o firmama koje distribuiraju hranu, piće i slično. Tačnije, biće upućen poziv preduzećima iz ugostiteljske i prateće industrije da se nađu na jednom mestu i razmene ponude – objasnio je Pavlović, dodavši da će treći cilj biti formiranje jedinstvene berze kadrova.

Spisak slobodnih radnih mesta, sa jedne strane i informacije o kandidatima sa druge, prema rečima našeg sagovornika, biće osnova takozvane „berze kadrova“.

Pavlović naglašava da će ostvarivanje primarnih zadataka biti veliki uspeh za HGS i najavljuje niz drugih akcija.

- Misija našeg udruženja je efikasno delovanje bez glomaznog i tromog upravljačkog sistema. Pokušaćemo da na najjednostavniji način pružimo tražene informacije i pomognemo našim članovima u poslovanju. Radićemo i na uspostavljanju saradnje sa sličnim udruženjima u inostranstvu – objasnio je predsednik HGS i najavio razgovore sa predstavnicima jednog od najvećih svetskih udruženja hotelijera i gastronoma - DEHOGA, čiji je i sam član.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.