NavMenu

Nepalski CG Foods Europe otvorio fabriku nudli u Rumi - Opština pregovara sa još tri investitora

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.09.2017. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Nepalska kompanija CG Foods Europe, koja se bavi proizvodnjom Wai Wai nudli, počela je u utorak (19. septembra 2017. godine) proizvodnju u pogonu u Rumi.

Kompanija, koja je smeštena u radnoj zoni Rumska petlja, deo je globalnog konglomerata Cinnovation Group, koji posluje u nekoliko poslovnih sfera (infrastruktura, hotelijerstvo, bankarstvo, telefonija, prehrambena industrija, cigarete i pića), a u rumski proizvodni pogon uloženo je do sada 9 mil EUR, saopšteno je iz te opštine. Kako je najavljeno, svečano otvaranje fabrike zakazano je za 5. oktobar.

Prema rečima generalnog direktora kompanije CG Foods Europe B.K. Loda, rumska fabrika biće svojevrsni i trening centar za obuku radnika iz drugih fabrika unutar kompanije.

- Ovo je naša prva fabrika nudli u Evropi i iz Rume ćemo krenuti u osvajanje velikog tržišta - kazao je Loda.

Prema rečima predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, u novootvorenom pogonu već je zaposleno 100 radnika, a do kraja godine posao će dobiti još 50-60 ljudi.

- Do kraja 2018. godine investitor je u obavezi da zaposli ukupno 409 radnika - izjavio je Mančić.

Zamenik direktora kompanije CG Foods Europe Aleksandar Protić kazao je da se za proizvodnju nudli koristi gotovo 90% sirovina iz Srbije.

- Uvozimo iz inostranstva manji deo sirovina, uglavnom začine, ali uskoro ćemo i to nabavljati u Srbiji. Planiramo da iz Rume na strana tržišta plasiramo 80-90% proizvoda - kazao je Protić.

Prema rečima predsednika opštine, od 2014. do 2017. godine u Rumu je investirano je 50 mil EUR.

Opština Ruma pregovara sa potencijalnim investitorima, uglavnom iz autoindustrije (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Opština Ruma pregovara sa potencijalnim investitorima, uglavnom iz autoindustrije
Sve više zainteresovanih za ulaganje u Rumi

Kako je za eKapiju rečeno u ovoj opštini, do sada su u Rumi pogone otvorile kompanije Hutchinson, HealthCare Europe, Calzedonia, Mitas Trelleborg, Falc East, Albon, Capital Group, Matis Mebl i Andrijašević.

U ovoj opštini nam je rečeno da su u toku pregovori sa još nekoliko investitora, te da će dogovori biti postignuti do početka građevinske sezone. Najavljuju i dolazak tri nove firme, ali zasada ne mogu da preciziraju o kome je reč.

- Opština Ruma kontinuirano pregovora sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za našu radnu zonu. Uglavnom su to preduzetnici iz autoindustrije. Naravno, postoji i interesovanje domaćih ulagača, što je pohvalno. To su investitori koji ili već posluju na teritoriji naše opštine, pa žele da prošire proizvodnju, ili oni koji posluju u drugim opštinama ili gradovima, pa žele da prošire ili prebace svoju proizvodnju kod nas. Ipak, politika poslovanja tih kompanija nam ne dozvoljava da zasad saopštavamo detalje - rečeno je za eKapiju u Opštini Ruma.

Kako nam objašnjavaju u ovoj opštini, potencijalnim ulagačima nude lokacije u pet radnih zona - Istok, Zapad, Jug, Jugozapad i Radnoj zoni u ataru, čiji se jedan deo naziva Rumska petlja.

Mitas zapošljava još 200 radnika

Jedna od kompanija koja već posluje u ovoj opštini i koja će u narednom periodu proširiti proizvodnju je Mitas, koji posluje u okviru švedske kompanije Trelleborg. Kako je za eKapiju potvrđeno u ovoj firmi koja se bavi proizvodnjom pneumatika za vandrumska vozila (poljoprivredna i industrijska vozila i mašine, motocikli), do 2019. godine zaposliće još 200 radnika u pogonu čija je gradnja u toku.

- Fabrika će biti završena polovinom 2018, a pun kapacitet dostići ćemo 2019. godine - rečeno je za naš portal u ovoj kompaniji, koja trenutno u Rumi zapošljava 550 ljudi.

(Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)
Kada je o domaćim kompanijama reč, pogon je u zonu Rumska petlja preselila kompanija Rumekon. Prema rečima Marka Stupara, direktora prodaje u ovoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom kontejnera za skladištenje, sakupljanje i transport otpada, kao i proizvodnjom opreme i mašina za reciklažu i preradu različitih vrsta otpada, premeštanjem u novi pogon, površine 6.000 kvadrata, proizvodni kapaciteti povećani su za 30%, a zaposleno je oko 15 novih radnika.

- Zasada radimo u jednoj smeni i uspevamo da proizvedemo tražene količine proizvoda. Ukoliko potrebe tržišta budu zahtevale, moguće je da u narednom periodu uvedemo i drugu smenu, a samim tim i da zaposlimo nove ljude - objašnjava Stupar za eKapiju.

Ova kompanija trenutno proizvodi oko 170 tona čelika prerađenog u gotove proizvode, a 60-70% proizvodnje izvoze na tržište EU.

Jedan od stranih investitora koji je u toku 2017. otvorio svoj drugi pogon u Rumi je i francuski proizvođač gumenih creva za rashladne uređaje na automobilima Hutchinson. Ova kompanija, koja u Srbiji posluje od 2016. godine, kada je u Rumi pokrenula prvu fabriku, planira da do kraja 2020. otvori još dva pogona. U Rumi bi tako, do 2020, prema biznis planu, Hutshinson trebalo da zapošljava ukupno 1.600 ljudi.

Kako su za eKapiju rekli opštinski čelnici, taj projekat podeljen je u tri faze. Prva faza je predstavljala otvaranje pogona od 6.800 m2, u drugoj je planirana izgradnja još jedne proizvodne jedinice od 3.500 m2 i radovi bi trebalo da počnu 2018. godine, dok treća, poslednja faza zavisi od druge i planira se na osnovu nje. Rokove i dinamiku radova nisu mogli da nam preciziraju.

Zasada je poznato da je za ovu fabriku počeo projekat izgradnje prečistača otpadnih voda, na šta se Vlada Srbije obavezala prilikom potpisivanja ugovora sa ovom francuskom kompanijom. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova, a rumska industrijska zona prečistač bi trebalo da dobije u roku od 18 meseci od stupanja na snagu ugovora o javnoj nabavci.

Katarina Stevanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.