NavMenu

ThyssenKrupp i Tata spajaju biznis u sektoru čelika u Evropi

Izvor: Tanjug Sreda, 20.09.2017. 13:43
Komentari
Podeli
(Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Nemački gigant u teškoj industriji ThyssenKrupp i indijska grupa Tata dogovorili su se da udruže poslovanje u sektoru čelika u Evropi, čime će izbiti na drugo mesto na evropskom tržištu čelika iza kompanije ArcelorMittal.

Dve grupacije, koje će sporazum finalizovati 2018. godine, očekuju od ove sinergije godišnje između 400 i 600 mil EUR i verovatno će ugasiti 4.000 radnih mesta u proizvodnji i administraciji.

Smanjenje broja zaposlenih, od kojeg su sindikati u ThyssenKruppu i nemački zvaničnici strahovali već nekoliko meseci, bilo bi približno podjednako podeljeno između ove dve kompanije.

Udruženo preduzeće, pod nazivom ThyssenKrupp Tata Steel, biće holding kompanija u Holandiji sa zajedničkim upravom i zapošljavaće oko 48.000 ljudi na 34 lokacije.

- Čelična industrija se već dugi niz godina suočava sa velikim izazovima u Evropi - objašnjavaju iz ThyssenKruppa i dodaju da "tražnju za čelikom karakteriše nedostatak dinamike i postojanje strukturne prekapaciranosti u ponudi, kao i konstantno visok pritisak na uvoz".

- Zbog toga su svi proizvođači često pod pritiskom da dobitke ostvarene od restrukturiranja predaju tržištu. Posledica toga je jedna silazna spirala koja nameće potrebu za restrukturiranjem svake tri do četiri godine, pri čemu velikim čeličanama na srednji rok preti zatvaranje - saopštio je ThyssenKrupp.

Očekuje se da će ovaj udruženi evropski proizvođač čelika beležiti prodaju od 15 mlrd EUR i proizvoditi oko 21 milion tona čelika godišnje. Međutim, "izjavu o namerama" koju su potpisale ove dve grupe moraju još da odobre odgovarajući regulatorni organi, naveli su iz ThyssenKruppa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.