NavMenu

U jedinu fabriku tosta na Balkanu u Kragujevcu uloženo 10 mil EUR - Don Don na proleće 2018. otvara pogon i u Zaječaru

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.09.2017. 10:19
Komentari
Podeli
Proizvodnja tosta u novom Don Don pogonu u KragujevcuProizvodnja tosta u novom Don Don pogonu u Kragujevcu
Srbi jedu najviše hleba u celoj Evropi, pokazuje statistika, pa zato i ne čudi što je kompanija pekarskih proizvoda Don Don iz Slovenije kod nas otvorila osam pogona i dva mlina. Poslednji otvoreni pogon, prvi takve vrste u regionu, je fabrika tosta u Kragujevcu, koja je proizvodnju započela krajem juna ove godine. Iz Don Dona najavljuju da u narednom periodu planiraju 50 mil EUR investicija za preuzimanje kompanija, izgradnju centra za zamrznute proizvode, unapređenje maloprodajne mreže, te razvoj ljudskih i infrastrukturnih resursa u kompaniji. Cilj ove slovenačke kompanije je da jubilej od 30 godina poslovanja, što će biti 2023. godine, proslavi sa prihodom od 200 mil EUR.

Velike planove imaju i za Srbiju, gde će, kako saznaje naš portal, sledeći pogon otvoriti već na proleće 2018. godine.

Tost iz Kragujevca za ceo region

Fabrika tosta u Kragujevcu, koju je ekipa eKapije obišla zajedno sa drugim novinarima iz Srbije i Slovenije, je jedinstveni centar za proizvodnju tosta odakle će se snabdevati sva tržišta u regionu. U ovaj pogon Don Don je uložio 10 mil EUR, a u kompaniji ističu da ne postoji slična fabrika u radijusu od 800 km. Realizacija projekta je trajala oko dve godine, i u radovima su učestvovale kompanije iz Srbije, Austrije, Nemačke, Italije, Slovenije.

Novootvorena fabrika je specifična i po tome što predstavlja sinergiju moderne tehnologije pekarstva, robotike i vizionarskog menadžmenta. Dnevni proizvodni kapacitet je 100.000 komada pakovanog tosta, a mesečni čak 3 miliona. Pogon ima dve hale od po 1.260 m2 i skladište od 420 paletnih mesta (240.000 komada). U novoj fabrici proizvodni proces je potpuno automatizovan sa sistemom za automatsko doziranje sirovina što garantuje ujednačeni kvalitet svakog proizvoda. Proizvodi se pakuju u čistoj sobi, kako naglašavaju iz Don Dona, pod strogim higijenskim uslovima.

- Ovo je veliki i važan iskorak u razvoju pekarstva, ne samo u Srbiji, već i u čitavoj regiji kada govorimo o kvalitetu i bezbednosti proizvoda. Kategorija tosta se poslednjih godina ubrzano razvija u Evropi i zauzima sve značajnije mesto u ukupnoj potrošnji hleba. Prepoznali smo taj trend i sagledali sve nedostatke ove kategorije u našoj regiji, i ti nedostaci su pred nas postavili izazov – kako napraviti tost sa dugim rokom trajanja, a bez dodataka bilo kakvih poboljšivača. Koristili smo znanja i iskustvo koje smo stekli putujući i obilazeći sve značajne pekarske centre u svetu. Rezultat je ova fabrika u Kragujevcu u kojoj se proizvodi tost sa rokom trajanja od mesec dana, napravljen bez dodataka hemijskih poboljšivača i konzervanasa - kaže generalni direktor kompanije Aleš Mozetič, ističući da proizvodnju više planiraju da usmere na pakovane i zamrznute proizvode.

Kako dodaje, iz fabrike u Kragujevcu 30 do 40% proizvoda ići će na domaće tržište, a ostalo u izvoz.

Aleš Mozetić, generalni direktor kompanije Don DonAleš Mozetić, generalni direktor kompanije Don Don
Don Don svoje proizvode inače, osim na tržišta Slovenije i Srbije, plasira u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Grčku. Potrošači mogu odabrati između nekoliko vrsta tosta - Classic, Tamni, Semenke ili Putero tost, a na raspolaganju im je i pakovani hleb - Mlečni hleb, Integrale ili Natura hleb.

Veliki planovi, još jedna fabrika i u Srbiji

U novom pogonu u Kragujevcu zaposleno je 43 radnika, od čega je 70% sa visokom stručnom spremom, pa Don Don u Kragujevcu sada ukupno zapošljava 120 ljudi. Fabrika tosta funkcioniše u tri smene, sa pauzama za radnike od po pola sata.

- U Srbiji zapošljavamo 1.914 ljudi, za koje nismo tražili subvencije od države. Mi se inače u svom poslovanju ne oslanjamo mnogo ni na banke, već sopstveni kapital. U poslednjih osam godina, imali smo 13 akvizicija i planiramo još, a u narednom periodu u planu su investicije od 50 mil EUR - kaže Mozetić za eKapiju, ne precizirajući u kojim državama u kojima Don Don posluje se planiraju najveća ulaganja.

Na sledeći pogon u Srbiji ipak, neće se čekati dugo. Kako za naš portal najavljuje Mozetić, sledeća Don Don fabrika u Srbiji biće otvorena već proleća 2018. godine u Zaječaru.

Podsetimo, slovenačka kompanija je u aprilu ove godine potpisala ugovor o zakupu 1.000 kvadrata poslovnog prostora u ovom gradu. Tada je najavljeno da će u opremu i infrastrukturu pogona u Zaječaru biti uloženo oko 500.000 EUR i zaposleno oko 40 ljudi.

Kompanija Don Don posluje u Srbiji od 2008. godine. Osim proizvodnog pogona Žitoprodukt Kragujevac, raspolaže i proizvodnim pogonima - PDM u Pudarcima, nadomak Beograda, Fidelinka pekara Subotica, Žitoprodukt Zrenjanin, Žitopek Niš, MS pekara Jakovo, Zlatni Pek Leskovac, AD Pekarstvo Kraljevo. Po procenama kompanije Don Don, oni zauzimaju 10% srpskog tržišta.

Uz Srbiju, Don Don ima i dva pogona u Sloveniji sa 608 zaposlenih i jedan u Hrvatskoj sa 168 zaposlenih.

Najpopularniji proizvod u Srbiji je Manastirski hleb, u Sloveniji Bakin hleb, a u Hrvatskoj sveže puter testo. Od ukupne proizvodnje Don Dona, 48% čini sveže pecivo, 21% pakovani, 20% zamrznuti i 11% mleveni proizvodi, koji se proizvode i prodaju samo u Srbiji. Brendovi ove kompanije su Naše zrno i Tvojih pet minuta.

Svoje proizvode inače, kompanija plasira u sve trgovinske lance, na čak 10.000 mesta, što je 661 špediterska putna linija.

S.Š.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.