NavMenu

Projekat solarne pustinjske kuće među 20 najboljih - Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja u Dubaiju

Izvor: eKapija Sreda, 13.09.2017. 15:22
Komentari
Podeli
Studenti Arhitektonskog fakulteta izborili su učešće na uglednom međunarodnom takmičenju u Dubaiju - Solar Decathlon Middle East - sa projektom solarne pustinjske kuće. U konkurenciji 20 najprestižnijih fakulteta akademci iz Srbije pokušaće da na najbolji način prikažu novi pogled na pitanje savremene, održive, zelene gradnje i energetske efikasnosti.

Studenti će tokom takmičenja morati da izgrade upotrebljivu, funkcionalnu i samodovoljnu kuću u pustinjskom ambijentu, koja će pored predstavljanja žiriju biti i demonstracioni paviljon kako bi šira javnost videla primenu novih tehnologija u građevinarstvu.

Prvi korak je predstavljanje makete solarne kuće u Dubaiju, u oktobru, a zahvaljujući podršci kompanije DHL maketa će bezbedno stići na željenu lokaciju.

- Projekat je izazovan i zanimljiv. Posle predstavljanja makete sledi sklapanje kuće u Beogradu, a zatim njeno rasklapanje i odlazak na takmičenje. Prenos i same makete, a pogotovo kuće, je zahtevan i komplikovan proces i drago nam je što imamo pomoć DHL-a koji će obezbediti ovaj transport. I sam plasman u finale je sjajan uspeh i mnogo nam znači to što ćemo se boriti protiv najprestižnijih fakulteta iz Bordoa, Ajndhovena, Napulja... - kaže Nataša Ćuković Ignjatović, rukovodilac projekta i docentkinja na Arhitektonskom fakultetu.


Solarna pustinjska kuća ima oko 80 kvadrata i predviđena je za stanovanje tri generacije ili šest osoba. Veliki doprinos kompletnom timu sa Arhitektonskog fakulteta pružili su i profesori i diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Šumarskog fakulteta i FON-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.