NavMenu

Sedam srpskih kompanija među 500 sa najvećim prometom u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Izvor: eKapija Utorak, 12.09.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: sondem/shutterstock.com)
Najuspešnijih 500 kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 mlrd EUR u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

Najbolje plasirana srpska kompanija je Elektroprivreda Srbije (EPS) koja je na 72. poziciji.

Za EPS-om slede Nafna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, zatim Fiat Srbija na 152. mestu, Merkator-S Novi Sad na 196, Telekom Srbija na 265. mestu, Delhaize Srbija na 271, dok je Srbijagas na 362. poziciji, prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u CIE.

Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 mlrd EUR postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6%, odnosno 3,1%, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5% ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.


To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10%. Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4%, odnosno 3,3% u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.

Kompletnu listu najuspešnijih 500 kompanija u CIE pogledajte u PDF fajlu.





Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.