NavMenu

Sindikat Nezavisnost GSP Beograd protiv prodaje Depoa

Izvor: Blic Petak, 08.09.2017. 10:46
Komentari
Podeli
Na mestu Depoa predviđen poslovno-stambeni kompleks/Ilustracija (Foto: alexkich/shutterstock.com)Na mestu Depoa predviđen poslovno-stambeni kompleks/Ilustracija
Sindikat Nezavisnost Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd ocenio je neprihvatljivom nameru gradske vlasti da prodaju kompleks Depo u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Sindikalci se zalažu da Depo, izgoreo pre tri godine, bude obnovljen i sačuvan.

Taj sindikat je naveo u saopštenju da je u pitanju objekat upisan u Evidenciju nepokretnosti koje uživaju prethodnu zaštitu, kao jedan od prvih objekata GSP posebnih kulturno-istorijskih vrednosti.

Dodaje se da je poznatiji pod nazivom Gornji depo ili Tramvajski depo i da se nalazi u okviru kulturnog dobra Antički Singidunum, "koje je proglašeno za arheološko nalazište rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 30. juna 1964. godine".

- Smatramo da je zbog svih tih činjenica neprihvatljivo da se jedan takav objekat poruši i zameni još jednim arhitektonskim ruglom, već je neophodno da se saniraju posledice havarije (požara), izvrši restauracija i sačuva taj objekat - navedeno je u saopštenju.

Ukazuje se da bi se time postupilo u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobrima i kako je navedeno omogućilo da Tramvajski depo bude zaštićen i tako postane neizostavni deo spomeničke baštine Beograda.

Podsećamo se da je Beograd peti grad u svetu u kome je krajem 19. veka organizovan tramvajski saobraćaj sa konjskom vučom, i koji je kretao upravo sa tog mesta.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Beograda Siniša Mali na mestu nekadašnjeg TC Depo, od oko 4.300 kvadratnih metara dozvoljena je gradnja poslovno-stambenog kompleksa, a na tenderu koji je raspisan prodaje se po ceni od 4 mil EUR.

Depo, u kojem je prodavana uglavnom razna garderoba, je potpuno izgoreo u požaru krajem avgusta 2014. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.