NavMenu

Zagarantovan posao u Nemačkoj - Kragujevački SerboLab i nemačka Dekra sprovode edukacije za zapošljavanje medicinskog osoblja

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.09.2017. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Radi boljih uslova rada, veće plate i daljeg usvaršavanja, većina medicinskih radnika iz Srbije poslednjih godina posao traži u Nemačkoj. Težnja je, međutim, obostrana. Zbog značajnog deficita stručnog kadra, zdravstvene ustanove u ovoj zemlji ulažu značajna sredstva da obuče srpske radnike koji bi radili za njih.

Jedan takav projekat u Srbiji već 3 godine uspešno sprovode nemačka Dekra i kragujevačka kompanija SerboLab. Ove kompanije imaju dugoročnu saradnju o pružanju ekspertskih usluga za potencijalno medicinsko osoblje zaintersovano za poslovnu migraciju u Nemačkoj, a kroz ugovore koje Dekra, kao posrednik, ima sa klijentima-poslodavcima u ovoj zapadnoevropskoj zemlji, garantuje se zaposlenje svim polaznicima koji u periodu od 12-18 meseci polože nemački jezik do nivoa B2 Pflege (sa medicinskom terminologijom) i ispit stručnog znanja.

- Projekat Ekspertska migracija u potpunosti finansira Dekra, a mi vršimo obuku ljudi, zasada samo medicinskih sestara i tehničara - kaže za eKapiju Dušan Puača, osnivač SerboLab-a.

- Učenje jezika je dug proces i odvija se praktično od nule, pa svakoga dana u našim centrima polaznici imaju časove od po 3 sata, dok celokupna obuka traje oko 14 meseci. B1 nivo poznavanja jezika je neophodan da bi se ušlo u proces nostrifikacije, koji osim dobijanja uverenja o znanju jezika podrazumeva i polaganje stručnog dela ispita u Nemačkoj, za šta se polaznici takođe pripremaju ovde.

Nakon otprilike godinu dana obuke, objašnjava Puača, odnosno pred polaganje za B1 nivo, nemački poslodavci dolaze, upoznaju se sa polaznicima, vrše prezentacije klinika i domova, a kandidati biraju poslodavca gde bi voleli da rade i nakon mesec dana potpisuju ugovor. Razgovara se i o smeštaju, povezivanju porodica i sl, a ugovor o zaposlenju, kod izabranog poslodavca se potpisuje na dve godine. Nakon tog perioda kandidat može da bira gde će raditi zato što ima ugovor na neodređeno vreme, navodi sagovornik eKapije.

Dekrini partneri u ovom projektu su sve velike zdravstvene ustanove iz Nemačke – klinike, domovi zdravlja i sl, kojima se, kako bi osigurali siguran priliv radnika, isplati da preko Dekre kao posrednika ulažu u njihovu obuku.

Svaki polaznik, kaže Puača, košta oko 150 EUR mesečno, odnosno od 2.000 - 2.500 EUR po programu. Dekra u okviru programa plaća sve što je po njihovim zakonima. Za ono što ne mogu - polaganje stručnog ispita, sedmodnevni boravak kandidata za to vreme u Nemačkoj i nostrifikaciju, troškove snosi polaznik, dok Dekra daje mogućnost beskamatnog kredita na osnovu koga kandidat za 2 godine vraća dug u mesečnim ratama.

Kick off na kome se predstavljaju nemački poslodavciKick off na kome se predstavljaju nemački poslodavci
- Nemci kroz ovaj projekat žele da profesionaliziju zapošljavanje medicinskih radnika iz Srbije, a to znači da se osim stručne obuke polaznici edukuju i u pogledu njihovih prava u Nemačkoj i integracije u nemačko društvo. Neretko im poslodavac obezbeđuje i privremeni smeštaj budući da, dok ne prime prve tri plate, polaznici nemaju mogućnost da iznajme stan.

Od oktobra 2014. kada je projekat Ekspertska migracija startovao, posredstvom Dekre i SerboLaba u Nemačkoj je zaposleno 210 medicinskog osoblja iz Srbije, a do kraja godine otići će još 110. Obuke se organizuju dva puta godišnje, a nedavno je startovala već sedma grupa.

Dvadesettrogodišnji Aleksandar Stojanović iz Kragujevca u projekat je ušao 2015. godine, kao polaznik druge grupe, koja je svoj program privela kraju na koncu 2016. U Nemačku je stigao već 29. decembra.

- Radim na neurološkoj klinici u Hamburgu gde su uslovi za zaposlenje bili iskustvo, B2 nivo poznavanja jezika i nostrifikacioni ispit. Lepo sam dočekan, a klinika je za nas troje obezbedila i stan. Probni rad, kroz koji prolaze i nemački novozaposleni, trajao je pola godine, a sada sam već 8 meseci tamo. Pre toga sam u Kragujevcu radio u Hitnoj pomoći i Intezivnoj nezi i mogu slobodno da kažem da uslovi za rad ovde i tamo ne mogu da se porede. Moje bivše kolege u Kragujevcu su zadužene za 30-40 pacijenata, a ja u Nemačkoj za 3-4, što je ogromna razlika. Svakog utorka i srede imam dodatno usavršavanje, nakon godinu dana rada plata se povećava po njihovim standardima za 3-5%, a zatim se ulazi u naredne 2 godine za kada je planirana nova povišica - kaže Aleksandar, dodajući da jedna iskusna medicinska sestra sa 20 godina iskustva ima veću platu od doktora asistenta u Nemačkoj.

Budući da je potražnja za kadrom velika, i imajući u vidu ovakve uslove, ne čudi ni što je zainteresovanost medicinskog osoblja za ovakvim prilikama raste. Puača kaže da formiraju grupe od po 30-35 polaznika, a u obzir dolaze kandidati sa tri smera – opšti, ginekološko-akušerski ili pedijatrijski. To znači da, ako je neko recimo fizioterapeut, ili zubni tehničar, mora najpre da izvrši prekvalifikaciju. Starosne granice ne postoje, ali su prijave starijih od 50 godina retkost. Nije presudno ni prethodno iskustvo, a posmatrajući dosadašnju strukturu, Puača kaže da je trećina polaznika imala već neko iskustvo u struci, jedna trećina se prekvalifikovala, dok su poslednja kadrovi sa biroa.

Iako plata zavisi od ustanove u kojoj će kandidat biti zaposlen, njihova zarada po nemačkim zakonima ne sme biti ispod 1.900 EUR, bruto.

Migracije neminovne

Ističući značaj ovakvih projekata, Puača kaže da se proces migracija, koji u javnosti neretko nailazi na kritike, ne može zaustaviti, ali je neophodno usmeriti ga na pravi način, tako da oni koji odlaze dobiju na tim tržštima ono što i očekuju.

- Ovaj proces nikako ne treba posmatrati kao jednosmernu ulicu, već mogućnost da nam se dosta toga i vrati.

- Govori se kako nam odlaze stručnjaci, a stvar je u tome da treba obezbediti uslove da ostanu. Nemci razmišljaju i da ovde u Srbiji otvore školu koja bi davala sertifikovane nemačke diplome, kao i domove za stare, koji su izuzetno kvalitetni u Nemačkoj. Njima se, dakle, isplati da u nekim interesantnim centrima poput Vrnjačke Banje izgrade takve domove, što su sve prilike za nove investicije. Da bi se to realizovalo, potreban im je dobar kadar i zato su šanse za otvaranje nemačkih škola ovde velike. Ozbiljno se razmatraju takve opcije, a više o tome biće poznato već sledeće godine - kaže Puača, koji je kao dugogodišnji predsednik kragujevačke Privredne komore i ranije sarađivao sa kompanijom Dekra na brojnim projektima.

Uskoro u programu i lekari

Da bi se projekat Ekspertske migracije uspešno realizovao u Srbiji, SerboLab je oformio SerboLab grupu u okviru koje se 4 firme: Edukacija Prima - Kragujevac, Edukacija Sekunda - Novi Sad, Edukacija Terca - Niš i Edukacija Quatra - Beograd, bave edukacijom i sertifikovanim polaganjem nemačkog jezika po TELC programu, te dopunom stručnih znanja i veština neophodnih za nostrifikaciju diplome i rada u Nemačkoj, kao i firmu ProSert koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

Grupa je dobila prava da ovaj projekat realizuje i na celom Zapadnom Balkanu, pa je nedavno pokrenut i u Bosni i Hercegovini. U okviru nekoliko gradova u BiH, tako, realizovaće se obuke i polaganje jezika, dok će kandidati jednomesečnu stručnu obuku prolaziti u nekom od centara u Srbiji. Krajem septembra već, biće izabrana i prva grupa medicinskog osoblja.

Istovremeno, SerboLab će uskoro u Srbiji pokrenuti sa Dekrom i proces zapošljavanja srpskih lekara u Nemačkoj, s tim što će on izgledati drugačije od postojećeg modela, budući da se zahtevi za njihovo zapošljavanje razlikuju od zapošljavanja medicinskih sestara.

Ovakve projekte inače, osim u Srbiji, Dekra sprovodi i u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji...

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.