NavMenu

Francusko-japanskom konzorcijumu ugovor za deponiju Vinča - Beograd dobija postrojenje za proizvodnju energije iz otpada

Izvor: eKapija Sreda, 30.08.2017. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd doneo je danas odluku da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča dodeli grupi ponuđača, francusko-japanskom konzorcijumu The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited, sa ponuđenom cenom koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 EUR sa PDV-om, prenosi Beoinfo.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, u konkurentnom dijalogu, koji se odvijao u tri kruga, učestvovalo je pet kandidata, a konačnu ponudu podneo je konzorcijum The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited, dok je čitav proces trajao dve godine.

– Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponuđač, koji je privatni partner Grada Beograda, biće u obavezi pre svega da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada, i u tu svrhu će komunalni otpad, koji generišu fizička i pravna lica, biti iskorišćen za proizvodnju energije – precizirao je Mali.

On je dodao da će svu proizvedenu toplotnu energiju preuzeti JKP Beogradske elektrane i priključiti na sistem daljinskog grejanja.

– Pored toga, privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada. Obaveza privatnog partnera Grada Beograda je i izgradnja nove sanitarne deponije, u skladu sa visokim standardima i direktivama Evropske unije, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada. Pored izgradnje navedenih postrojenja, privatni partner će biti u obavezi da vrši tretman i odlaganje komunalnog otpada tokom čitavog perioda trajanja ugovora – istakao je gradonačelnik.


Međunarodna finansijska korporacija (International Financial Corporation – IFC), članica grupacije Svetske banke (World Bank Group), koja je savetnik Grada Beograda u postupku javno-privatnog partnerstva Grada Beograda u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, pružila je stručnu pomoć u svim fazama sprovođenja postupka konkurentnog dijaloga, dodaje se.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.