NavMenu

Niču plastenici na 2 ha - Zemljoradničkoj zadruzi Bumbara Cekavica iz Lebana dodeljeno 12,5 miliona dinara

Izvor: Tanjug Petak, 25.08.2017. 17:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jochen Schoenfeld/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milan Krkobabić, potpisao je u petak (25. avgusta 2017. godine) ugovor o dodeli podsticajnih sredstava u iznosu od 12,5 miliona dinara Zemljoradničkoj zadruzi Bumbara Cekavica iz opštine Lebane.

Ugovor je potpisan sa direktorom zemljoradničke zadruge Jovicom Nikolićem i predsednikom opštine Lebane, Zoranom Ilićem.

Sredstva su, poručuju iz ministarstva, namenjena za povećanje proizvodnje i plasman poljoprivrednih proizvoda, izgradnju plastenika na površini od dva hektara, nabavku dodatne opreme za plastenike, kao i za proširenje obima poslovanja zadrugara i otvaranje novih radnih mesta.

- Misijom da vratimo stari duh i poverenje u zadrugarstvo probudili smo Srbiju, od Vojvodine, istoka i zapada do juga naše zemlje - rekao je Krkobabić nakon potpisivanja ugovora naglašavajući da će se posebna pažnja posvetiti obnovi, kako je rekao, stuba zadrugarstva, štedno-kreditnih zadruga.

Direktor zadruge iz Lebana obećao je da će za tri meseca ministar Krkobabić moći da ugleda dva nova hektara plastenika u toj zadruzi, a da će robu skladištiti uz pomoć novog viljuškara, koji je, kažu, poklon vlade.


Zadruga u Cekavici, koja se u Jablaničkom upravnog okrugu svrstava u devastirana područja, osnovana je 2008. godine. Sedam zadrugara i 50 kooperanata iz pet okolnih sela godišnje proizvedu 500 tona paradajza, 150 tona krastavaca i oko 250.000 komada zelene salate, kažu u ovoj zadruzi. Proizvedena roba se izvozi u Rusiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, a deo stigne i do domaćih kupaca.

Do kraja ove godine, podsećaju iz resornog ministarstva, planirano je da se iz Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, zadrugama u Srbiji bespovratno podeli 200 miliona dinara, a u naredne tri godine 25 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.