NavMenu

Crna Gora godišnje iz Srbije uveze proizvode vredne 457 mil EUR

Izvor: Novosti Utorak, 22.08.2017. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Crna Gora na uvoz hrane godišnje potroši 400 mil EUR. To je zvaničan podatak Privredne komore Crne Gore s kraja prošle godine. I Monstatova statistika, koja je ažurirana na kraju 2016. pokazuje da je spoljno-trgovinska razmena prošle godine bila 2,3 mlrd EUR.

Izvoz je činio skoro 326 mil EUR. Najviše je potrošeno na uvoz mašina i transportnih uređaja - 527 mil EUR, na automobile skoro 135 mil EUR, električne uređaje i aparate 130 mil EUR.

S druge strane, izvezeno je 86,6 mil EUR i to obojenih metala 63 mil EUR, gvožđa i čelika 14,3 mil EUR. Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu su Srbija sa 82 mil EUR, Mađarska 35 mil EUR i Bosna i Hercegovina 26,6 mil EUR. Statistika pokazuje i to da Crna Gora najviše novca izdvoji za uvoz proizvoda iz Srbije - 457 mil EUR, Nemačke 217 mil EUR i Kine 185 mil EUR.

U Privrednoj komori Crne Gore zabrinuti su što se ne koriste više domaći potencijali, naročito tokom turističke sezone, kada raste i potražnja za svim vrstama proizvoda. Tada bi, prema njihovom mišljenju, trebalo popularizovati domaće proizvode. Svesni su da trenutna proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe tržišta, naročito u letnjim mesecima, pa donekle opravdavaju uvoz u špicu sezone. Ukazuju da je najteže menjati navike potrošača.

- Potrošači se nerado odlučuju da kupuju proizvode one na koje nisu navikli. S druge strane, moćne strane kompanije stalno poboljšavaju marketinški nastup kako bi zadržale postojeća tržišta - pojasnili su u Privrednoj komori i dodaju da su najčešći razlozi za izbor proizvoda kvalitet i niža cena.

Podsećaju da oni od 2008. rade na promovisanju domaćih proizvoda kroz kompaniju "Dobro iz Crne Gore". Cilj je da se domaći proizvodi bolje pozicioniraju, da se kod potrošača stvori navika da ih kupuju. Sproveli su i anketu.


- Uočen je stalan rast potrošača koji daju prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvezene. Istraživanje je pokazalo da bi rađe kupovali proizvode iz Crne Gore ukoliko bi imali sertifikate kvaliteta i povoljnije cene - navode u Privrednoj komori.

Isti uvoz i izvoz

Spisak proizvoda koji se uvoze podugačak je, ali gotovo identičan kada su u pitanju izvozni prehrambeni proizvodi. Prema podacima Monstata, gotovo je isti iznos za živu stoku - 98 mil EUR. Kada je reč o mleku i mlečnim proizvodima izvoz čini 103 mil EUR, a uvoz 98 mil EUR. Osim toga, na izvoz voća potrošeno je 105 mil EUR, koliko i na uvoz tih proizvoda. Pet miliona je razlika kada je reč o voću. Osim toga, uvoze se žitarice, kafa, ulja i masti životinjskog i biljnog porekla, a izvozi čaj, pića....
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.