NavMenu

Erste grupa očekuje brži privredni rast u Srbiji do kraja 2017.

Izvor: eKapija Sreda, 16.08.2017. 19:12
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Kreditiranje privrede počelo je da beleži rast u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) osim Hrvatske, a u Srbiji je ono u prvoj polovini 2017. ostalo na stabilnom pozitivnom nivou, sa prosečnom stopom rasta od oko 2% medugodišnje, pokazuje analiza austrijske Erste Grupe.

Ukupan rast kredita u Srbiji uglavnom je podržan intenzivnijim odobravanjem kredita u lokalnoj valuti, koji su povećani za 2,3% međugodišnje, dok su krediti u stranoj valuti nastavili da opadaju, sa prosečnom stopom od oko 6% međugodišnje, navodi se u istraživanju Erste grupe o kreditiranju privrede u zemljama CIE.

Takva kretanja, kako se navodi, delom su rezultat strategije dinarizacije, koja je dovela do kompresije kamatnih stopa na kredite u lokalnoj valuti.

- S druge strane, takva kretanja su takođe odraz promena na strani pasive u sektoru bankarstva, gde je zabeležen porast depozita u lokalnoj valuti u proteklih nekoliko godina, dok su se devizni depoziti smanjili - napominje se u izveštaju.

Prema analizi Erste Grupe, rast kreditiranja u Srbiji je zabeležen u svim sektorima, uz najveći doprinos sektora poslovanja sa stanovništvom, usluga i građevinarstva.

Erste Grupa se u analizi osvrnula i na uticaj poljoprivredne proizvodnje na bruto domaći proizvod Srbije (BDP), navodeći da očekuje određeno ubrzanje rasta u drugoj polovini godine, a ukoliko do toga ne dođe moguće je da će dodatno sniziti projekciju privrednog rasta ispod trenutnih 2,5% na medugodišnjem nivou.

- Preliminarna procena rasta BDP-a u drugom kvartalu 2017. od 1,3% međugodišnje, nakon 1,2% u prvom kvartalu, izazvala je iznenađenje pošto su standardni kratkoročni indikatori ukazivali na bolje rezultate - navodi se u izveštaju.

U dokumentu se podseća da će detalji biti objavljeni 31. avgusta i da Erste očekuje da će brojke pokazati da su ovi rezultati uglavnom posledica suše koja je zadala jak udarac poljoprivrednoj proizvodnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.