NavMenu

Kazahstanci zainteresovani za sadni materijal iz Srbije - Moguća saradnja u oblasti tehnologije uzgoja voća, povrća, žitarica i uljarica

Izvor: Tanjug Utorak, 15.08.2017. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vlad Teodor/shutterstock.com)Ilustracija
Postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Kazahstana u oblasti poljoprivrede, a posebno u semenarstvu, rečeno je u utorak (15. avgusta 2017. godine) na sastanku sa privrednom delegacijom Kazahstana u Privrednoj komori Srbije.

Privedna delegacija Kazahstana je zainteresovana za tehnologiju uzgajanja voća, povrća, žitarica i uljarica, kao i za nabavku semena kukuruza, šećerne repe, uljarica i sadnog materijala - intenzivne bašte, patuljaste jabuke, breskve, kajsije, višnje i trešnje.

PKS i Kancelarija Ambasade Kazahstana u Budimpešti sa sedištem u Beogradu organizovali su sastanak, nakon kojeg je direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Ðurđević rekao Tanjugu da je Srbiji jako važna saradnja sa tom zemljom podsetivši da imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini od 2010. godine.

Kako je istakao, ima puno potencijala za saradnju i da bi ona bi trebalo da bude veća.

- Naša robna razmena sa Kazahstanom je 2016. bila oko 77 mil USD i u toj razmeni imamo deficit. Nismo zadovoljni i zato je PKS prepoznala poljoprivredu kao oblast u kojoj može da se unapredi saradnja i organizovala ovaj sastanak. Pre svega, prostora ima za razvoj semenarstva odnosno prodaje i saradnje sa njihovim institutima oko razvoja posebnih kultura, prodaje semena i semenske robe - kazao je Đurđević.

Ðurđević je istakao da ima naših kompanija i instituta koji hoće sa njihovim gazdinstvima da naprave dogovore.

Dodaje da Kazahstan želi sa nama da posluje, ali da su otežavajuće okolnosti daljina i transportne dozvole, koje njihove vlasti dosta restriktivno izdaju.

- Verujemo da ćemo ove i naredne godine uspeti da napravimo neke konkretne ugovore kako bismo omogućili da naša razmena bude veća - navoe je Ðurđević.

Direktor sektora poljoprivrede u PKS Veljko Jovanović je rekao Tanjugu da je Kazahstan ogromna prilika za srpsku privredu, posebno ističući bescarinski režim sa Kazahstanom.

- Možemo da izvozimo značajnu količinu robe ako imamo dobru ponudu, i neke naše firme već uspešno posluju u Kazahstanu, ne samo u poljoprivredi već i građevinskoj industriji - kazao je Jovanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.