NavMenu

Promena načina glasanja u CEFTA disciplinovaće članice - Pregovori od novembra 2017.

Izvor: Novosti Utorak, 15.08.2017. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
Pregovori Srbije i ostalih članica CEFTA o promeni načina glasanja u ovoj organizaciji, što bi omogućilo da se znatno brže rešavaju određeni sporovi, trebalo bi i formalno da započnu u novembru ove godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Promena načina glasanja omogućila bi da se izbegnu slučajevi poput najnovijeg kada je Hrvatska uvela pravilnik kojim je povećana naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća, a koji je u suprotnosti sa odredbama CEFTA sporazuma i koji je prodrmao i ujedinio region.

S obzirom na opšte pravilo da se sve odluke u CEFTA donose konsenzusom, Srbija će predložiti da se menja način odlučivanja i da to bude model "konsenzus minus jedan", kako bi se isključila iz odlučivanja strana u sporu i na taj nacin "izbegla blokada, te omogućilo nesmetano donošenje odluka.

- Formalna Odluka o započinjanju pregovora o Dodatnom protokolu o unapređenju sistema rešavanja sporova trebalo bi da bude doneta u novembru 2017. godine tokom održavanja CEFTA nedelje, kojom se završava jednogodišnje predsedavanje Srbije ovim Sporazumom - kažu u ministarstvu.

Stručnjaci ministarstva navode da se s vremena na vreme pojave necarinske barijere u trgovini među CEFTA članicama, te kako ističu, ključno je da postoji mehanizam za brže delovanje kako bi se umanjila šteta koja može nastati uvođenjem određene mere od strane neke članice.

- Važno je istaći i činjenicu da su postojeće komplikovane granične procedure u kombinaciji sa prekomernom birokratijom, ključni faktori zašto ceo region još zaostaje ispod realnih potencijala u izvozu, sputavajući sopstveni ekonomski razvoj - objašnajavaju u ministarstvu.

Ovi faktori, kažu, utiču da logistički troškovi, (troškovi prevoza, carinjenja, zadržavanja, dodatne analize i drugo), u regionu iznose 16% BDP, što je, ističu, duplo više u odnosu na prosečnih 8 odsto koliko je u Evropskoj uniji i SAD.


- Samo jedan dan zastoja smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, a kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, inače od velikog značaja za ceo region, taj procenat je daleko veći, čak sedam odsto - napominju i kažu da bi postojanje efikasnog i brzog mehanizma za rešavanje sporova svakako doprinelo da se neke članice CEFTA "disciplinuju" odnosno, uzdrže od donošenja određenih mera, često redovnih, sezonskih, što je, ističu, do sada bila uobičajena praksa.

Na Samitu premijera Zapadnog Balkana održanog u junu ove godine u Trstu, podsećaju u ministarstvu, usvojen je Višegodišnji akcioni plan o regionalnom ekonomskom prostoru na Zapadnom Balkanu, čiji je fokus, ističu, intenziviranje regionalne ekonomske saradnje i stvaranje Regionalne ekonomske oblasti zasnovane na pravilima i principima Svetske trgovinske organizacije, CEFTA i Evropske unije.

Sve to, objašnjavaju, treba postepeno da vodi ka slobodnom protoku roba, usluga, investicija i obrazovane radne snage.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.