NavMenu

Povratak starog sjaja Kur salona - Uskoro kompletna obnova zdanja u Banji Koviljači, za građevinske radove 150 miliona dinara

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.08.2017. 12:00
Komentari
Podeli
Kur salon u Banji Koviljači (Foto: Rajko Karišić)Kur salon u Banji Koviljači
Kada naredne godine bude obeleženo 160 godina od osnivanja banjskog lečilišta Banje Koviljače, to će verovatno biti prilika da i simbol ovog mesta - Kur salon, zablista starim sjajem.

Ovaj, nekada mondenski objekat, građen između 1928. i 1932. godine na inicijativu kralja Aleksandra Karađorđevića, više od decenije je u lošem stanju. Koliko je Kur salon nekada bio značajan, govore i podaci da je u njemu otvorena prva kockarnica na Balkanu, održan prvi izbor za mis Jugoslavije, a Emir Kusturica snimao deo filma Otac na službenom putu za koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Kur salon bio je u vlasništvu Hotelsko-turističkog preduzeća Banja Koviljača, koje je o njemu loše brinulo, a zatim otišao i u stečaj oktobra 2014. godine. Nakon toga, tokom prethodnih godina, pokraden je veći deo inventara, čak i veliki luster iz čuvenog restorana težak pola tone, dok je spoljašnjost ruinirana.

Kako bi se sprečilo dalje propadanje ovog zdanja, Direkcija za imovinu Srbije dala je prošle godine Kur salon kao i druge nekretnine HTP Banja Koviljača na upravljanje Specijalnoj bolnici Banja Koviljača. Osim Kur salona, Specijalnoj bolnici su tako pripale i vile Bosna i Koviljača, deo blatnog kupatila i stara upravna zgrada.

Tokom 2016. godine končano je počela sanacija banjske dvorane - promenjena je krovna konstrukcija i zamenjeni su svi oluci, čime je sprečeno dalje propadanje. Zgrada je očišćena, dezinfikovana, zastakljena i zabravljena, kao i sve ostale vile u banjskom parku koje su date na korišćenje Specijalnoj bolnici. Ipak ozbiljni radovi na povratku starog sjaja Kur salona tek slede.

Kako za eKapiju kaže Aleksandar Jokić, v.d. direktora Specijalne bolnice Banja Koviljača, predviđena je kompletna rekonstrukcija Kur salona, a dalji tempo radova zavisiće od visine dobijenih sredstava.

- Kur salon je bio i treba da bude glavno mesto za kulturna dešavanja u Banji Koviljači i Loznici, kao što je Specijalna bolnica centaralno mesto za zdravstveni turizam. Zasad se još radi na završetku idejnog projekta. Nakon toga konačnu reč treba da da Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, a potom sledi predaja dokumentacije za građevinsku dozvolu. Nadamo se da će sve brzo biti pozitivno rešeno. Prema dosadašnjim podacima, ukoliko ne bude potrebe za većim izmenama, samo za građevinske radove će biti potrebno oko 150 miliona dinara. Opremanje objekta će zavisiti takođe od uslova koje nam da Zavod - objašnjava Jokić.

On kaže da su se za finansiranje rekonstrukcije obratili najpre Razvojnoj agenciji Loznice početkom ove godine, kako bi pokušali da dođu do sredstava iz EU fondova.

- Čekamo raspisivanje konkursa, a nadamo se i pomoći Ministarstva trgovine i turizma, kao i Vlade Srbije - dodaje v.d. direktor Specijalne bolnice Banja Koviljača u razgovoru za eKapiju.

Banjska dvorana građena je po uzoru na bečki Kur salon, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje i korišćenje lekovite vode, Kur salon u Banji Koviljači bio od svog otvaranja predodređen za zabavu. Kompleks se sastoji od svečane sale - plesne dvorane sa 450 mesta, restoran sale sa 220 mesta, pansion sale sa 150 mesta, dva ovalna i dva okrugla salona, dve letnje terase i parkinga.

Nakon rekonstrukcije planirano je da tzv. donja sala, nekada poznata kao pansion sala, sa svojom velikom kuhinjom zameni postojeće tri kuhinje Specijalne bolnice i da pored toga može da usluži veliki broj banjskih gostiju iz privatnog smeštaja. Gornja velika sala bi bila multifunkcionalna, koristila bi se za koncerte i druge značajnije kulturne manifestacije, kongresna dešavanja i slično.

(Foto: Rajko Karišić)
Velika ulaganja u kraljevsku banju


Osim ove investicije, Specijalna bolnica je sopstvenim stredstvima u maju ove godine završila rekonstrukciju Sumpornog kupatila Kralja Petra, kompletnom obnovom prilaznog hola i preostalih pet kabina za masaže, sa novim nameštajem i klimatizacijom prostora. Ovih dana se, takođe iz sredstava bolnice ostvarenih na tržištu, završava prva faza rekonstrukcije starog blatnog kupatila- gradi se novih 13 kabina za pakovanje lekovitim blatom i kupanje u lekovitoj termomineralnoj vodi.

Kako za eKapiju kažu u Turističkoj organizaciji Loznice, prošle godine Banja Koviljača imala je više od 23.000 posetilaca koji su ostvarili više od 147.000 noćenja, a od toga je njih oko 20.000 boravilo u Specijalnoj bolnici. Od tog broja, preko RFZO se leči 8.384, što je manje od 50% svih korisnika usluga. Velika većina gostiju dolazi radi lečenja i rehabilitacije, a svega nekoliko hiljada su "velnes" gosti, koji dolaze radi prevencije i na tome će se više raditi u narednom periodu.

- Treba napomenuti da je za 2016. plan povećanja bio 3%, a ostvareno je 10%. Planovi za ovu godinu su da se taj broj zadrži i poveća za 1%, ali očekujemo da i ove godine oni biti premašeni - kaže Aleksandar Jokić za naš portal.

U prvih šest meseci ove godine Banju je posetilo više od 11.200 ljudi. Osim domaćih turista, dolaze i gosti iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Australije. Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača ima potpisan protokol o saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, te će stanovnici Republike Srpske imati 10% popusta na sve usluge u ovoj ustanovi od 15. novembra 2017. godine do 15. marta 2018. godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je najavio da će Banju Koviljaču početi da posećuju i pacijenti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak, saradnja još nije ostvarena, iako su predstavnici ministarstva zdravlja i prevencije UAE posetili Specijalnu bolnicu Banja Koviljača i bili veoma zadovoljni viđenim.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.