NavMenu

Vozovi iz Beograda ka Novom Sadu i Baru dobili stjuardese - Uskoro plaćanje karata platnim karticama

Izvor: Novosti Nedelja, 13.08.2017. 19:57
Komentari
Podeli
(Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com)
Putnici u vozovima na linijama ka Novom Sadu i Baru mogu odnedavno da kupe piće ili grickalice tokom vožnje, a poslužuju ih stjuardese, poput onih u avionu. Ova usluga će uskoro biti uvedena i na relaciji od Beograda do Vršca. To je samo jedna od novina koju je preduzeće Srbija voz uvelo kako bi građanima putovanje učinilo prijatnijim.

Jugoslav Jović, v. d. direktora Srbija voza, kaže da je ova usluga uvedena u probnom periodu od tri meseca, a da će se 11% prihoda sliti u kasu ovog javnog preduzeća.

Srbija voz je jedno od četiri preduzeća koja su osnovana pre tačno dve godine podelom Železnica Srbije.

- U prvih šest meseci ove godine prevezeno je 2,7 miliona putnika, što je za 8% više u odnosu na plan - navodi v. d. direktora Srbija voza.

- Nismo menjali cenu karata od 2010, tako treba i da ostane. Prihode ne bismo značajno povećali podizanjem cena, već bi nam se više isplatilo znatno povećanje broja putnika. To smo postigli na svim linijama na kojima je pruga dobra i gde smo konkurentni ostalim prevozima.

Jović kaže da su najpopunjeniji vozovi na relaciji od Vršca do Beograda, koji na tom delu pruge dostižu brzinu od 100 kilometara na čas i razdaljinu između ova dva grada prelaze brže od autobusa.

- Na ovoj relaciji ostvareni su fantastični rezultati u redovnosti, koja se do sada kretala od 95 do 97%, što je san svake železničke uprave i zadatak od najvećeg značaja - ističe Jović.

- Takođe, velika popunjenost kapaciteta je na relaciji Beograd - Novi Sad, oko 70%, sa tendencijom stalnog rasta.

Jović kaže da se putnici još nisu navikli na podelu među železničkim firmama, pa se na Srbija voz neretko svali gnev korisnika koji na željenu destinaciju nisu stigli na vreme zbog kvara na pruzi.

- Mi smo krivi za svaku neprijatnost koja se desi, jer se bavimo prevozom i u direktnom smo kontaktu s putnicima - priča Jović.

- Njih ne zanima što kvar na pruzi treba da popravi Infrastruktura železnica Srbije. U proteklih šest meseci smo imali mali broj kašnjenja zbog kvara naših voznih sredstava. To znači da dobro i preventivno održavamo naša vozna sredstva, a za prugu nismo nadležni.

Jović napominje da je nabavkom 21 elektromotorne i 39 dizelmotornih garnitura znatno podignut nivo kvaliteta prevoza, ali da on zavisi i od stanja železničke infrastrukture.

Plaćanje vožnje karticom

U Srbija vozu su u prethodnom periodu pojačali kontrolu osoblja koje naplaćuje karte u vozovima. Prošle godine je kod deset konduktera uočena nepravilnost u radu i pokrenuti su disciplinski postupci.

- Kupili smo mobilne terminale za izdavanje i kontrolu voznih karata i trenutno se koriste u vozovima na relaciji između Beograda i Vršca, a planiramo da ih uvedemo i na ostalim linijama - kaže Jugoslav Jović.

- Novi sistem bi trebalo da olakša posao kondukterima, ali i da uvede red u izdavanje karata. Srbija voz razvija i aplikaciju za naplatu voznih karata platnim karticama putem interneta, e-tiketing i aplikacije za prodaju karata putem mobilnih telefona.

Kredit za klima uređaje

Nove dizelmotorne garniture Metrovagonmaš, koje su kupljene iz ruskog kredita, kao i elektomotorne garniture Štadler, kupljene iz kredita EBRD, u poslednjih nekoliko godina su sve klimatizovane i saobraćaju na srpskim prugama, dok u vozovima koji putnike prevoze u međunarodnom saobraćaju, od 100 vagona, svega 20 ima "hlađenje". Tako ispada da se bolje voze korisnici koji kraće putuju.

- U planu je da uzmemo kredit kako bismo modernizovali spavaća i kušet kola - kaže Jović.

- Samo klimatizacija košta od 150.000 do 200.000 EUR po kolima, a kada se uračuna i remont kola, to iznosi oko pola miliona evra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.