NavMenu

Čak 230 tona hrvatske robe čeka na granici - Do kraja nedelje moguće rešenje o uvoznim taksama i fitosanitarnom nadzoru

Izvor: Novosti Sreda, 09.08.2017. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: carina.rs)Ilustracija
Inspektori Ministarstva poljoprivrede samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrednosti od 500.000 EUR, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija. Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar deo može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je deo kontramera Srbije prema Hrvatskoj zbog enormnog povećanja taksi na fitosanitarni pregled robe iz "trećih zemalja", gde spada i Srbija. Zategnuti odnos između Hrvatske, s jedne strane, i komšija u regionu - Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprima pravi ekonomski rat. I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurenta onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usled, zakonski, dugih pregleda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama vezan za povećane ovih taksi.

- Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik, bila je efikasnija kontrola uvoza voća i povrća. Čini se da je procena njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka.

Zemlje iz regiona, među kojima je i Srbija, koje su najviše pogođene novim merama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični Zagreb je, očigledno, tražio "rupu u zakonu", mada je jasno da bi "dažbine koje imaju isto dejstvo" mogle da se primene i na neprimereno uvećanu cenu fitosanitarne kontrole.

Jer, na taj način, nesrazmerno visokim nametima, svesno se ometa nesmetani protok robe, što je jedan od osnovnih načela EU. Inače, sam SSP pretpostavlja jake veze i vrednosti koje dele dve strane, želju za jačanjem tih veza i uspostavljanje bliskog i trajnog odnosa koji se zasniva na uzajamnosti i obostranom interesu, što bi Srbiji trebalo da omogući dalje jačanje i širenje odnosa sa EU i njenim državama. EU pažljivo proučavaju da li je Hrvatska prekršila ove odredbe.

- Pozivamo sve strane da učine sve što mogu da bi se problem rešio, započinjanjem konsultacija u dobrom duhu - saopštili su juče za Novosti u sedištu Evropske unije u Briselu.

LJAJIĆ: Nadamo se rešenju do kraja nedelje

- Pregovoramo po ceo dan, ima pomaka, a nadamo se da će konačno rešenje biti pronađeno do kraja nedelje - rekao je, za Novosti, ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Tražimo da cene budu usklađene sa onima u okruženju i EU, kao i da ne mogu da budu dve cene, jedna za domaće, a druga za strane proizvođače.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.