NavMenu

Erste banka ostvarila 1,49 milijardi dinara neto dobiti u prvoj polovini 2017. - Rast od čak 32%

Izvor: eKapija Petak, 04.08.2017. 12:12
Komentari
Podeli
Ukupna neto dobit Erste banke nakon drugog kvartala 2017. godine iznosi 1.486 miliona dinara, što je za čak 32,1% bolji rezultat u odnosu na isti period 2016, kada je ostvarena neto dobit od 1.125 miliona dinara. Glavni razlozi povećanog rezultata su, pored rasta volumena, i kvalitetniji portfolio koji se ogleda kroz smanjenje NPL-a sa 8% u junu 2016. godine na 5,6% i ostvaren pozitivan neto prihod po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki u prvom i drugom kvartalu 2017.

Kako se navodi u saopštenju Erste, krediti plasirani stanovništvu i mikro klijentima uvećani su za 11,6% u odnosu na kraj prethodne godine i iznose 42 milijarde dinara, dok su depoziti stanovništva i mikro klijenata takođe zabeležili rast, i to za 3,1%, na 52,5 milijardi dinara. Krediti plasirani pravnim licima iznosili su 58,4 milijardi dinara, uz pad od 1,7% u odnosu na kraj 2016. S druge strane, depoziti pravnih lica su se povećali za 11,4% i njihovo stanje na kraju drugog kvartala 2017. iznosi 26,6 milijardi dinara.

- U skladu sa predviđanjima, u segmentu rada sa stanovništvom i dalje je dominantna potražnja za stambenim kreditima, a usled opšteg trenda snižavanja kamatnih stopa na tržištu, beležimo i povećanu potražnju za refinansirajućim i gotovinskim kreditima. Ono što posebno ohrabruje je činjenica da su preduzetnici i mala i srednja preduzeća prvu polovinu godine iskoristili za ulaganja u svoja osnovna sredstva. Kvalitetniji portfolio se ogleda i kroz dalje smanjenje NPL racija koji trenutno iznosi 5,6% - izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


U pogledu operativnog poslovanja, banka je sa drugim kvartalom 2017. godine ostvarila 9,2% više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, dok su operativni rashodi veći za 4,5%. U odnosu na isti period 2016. godine, operativna dobit banke je veća za 19,1% i iznosi 1.430 miliona dinara.

U toku drugog kvartala 2017. godine ostvareno je 3.109 miliona dinara dobiti po osnovu kamata, što je za 10,9% više u odnosu na prethodnu godinu, kada je taj prihod iznosio 2.803 miliona dinara. Neto dobit po osnovu naknada i provizija je viša za 5,6% i iznosi 733 miliona dinara, navedeno je u saopštenju Erste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.