NavMenu

Problematični krediti pod kontrolom - Fragmentiranost i vlasničke promene glavne karakteristike srpskog bankarskog tržišta

Izvor: eKapija Petak, 04.08.2017. 11:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Akvizicije međunarodnih banaka od strane domaćih kupaca od početka ove godine dobar su znak i dugo očekivana potvrda neminovne konsolidacije srpskog bankarskog sektora, naveli su analitičari Advokatske kancelarije SOG (Samardžić, Oreški & Grbović) u pregledu bankarskog tržišta u Srbiji za 2017. godinu.

Analizirajući srpsko bankarsko tržište u prethodnoj, 2016. godini, analitičari ističu tri njegove glavne karakteristike: fragmentiranost tržišta, vlasničke promene i "čišćenje" bilansa od problematičnih kredita (NPLs).

Od 30 aktivnih banaka, prvih deset imaju tržišno učešće od 77,4%, a samo prvih šest imaju učešće veće od 5%. Dobit pre oporezivanja za prvih deset iznosi 179,5 mil EUR, a ista cifra za celokupno tržište je 173 mil EUR. Ovih nekoliko podataka pokazatelji su dugoročne strukturne neodrživosti tržišta, naročito posmatrano iz perspektive banaka čija je ukupna aktiva manja od 600 mil EUR.

Grčke i srpske banke (koje su delom u državnoj svojini) su dve grupe banaka u kojima se prodaja ili spajanje može očekivati u relativno kratkom vremenskom periodu.

U poslednje tri godine, mnoge banke su promenile svoje vlasnike (Hypo, Čačanska, Findomestic), a takođe ima i novih učesnika na tržištu (UAE Royal Group, Bank of China). Buduća konsolidacija je neizbežna, ali je i dalje teško da se predvidi koliko će dugo ovi procesi trajati.

Čini se da je snažan rast problematičnih kredita (NPLs), koji je počeo pre skoro deset godina, pod kontrolom. Sistemi kontrole rizika i kreditne politike su revidirane i implementirane. Banke sada regularno prodaju loše delove portfolija i glavni problem je kako zadržati volumene kredita na zadovoljavajućem nivou, sa jakim spoljnim pritiscima, niskom kreditnom tražnjom i konzervativnom procenom rizika.


U PDF fajlu nalaze se glavni statistički i finansijski podaci za srpsko bankarsko tržište za 2016. godinu.


Autor teksta je Miloš Velimirović, Advokatska kancelarija SOG (Samardžić, Oreški & Grbović)



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.