NavMenu

Nova pravila za proizvođače, projektante, investitore - Evo šta donosi novi Zakon o građevinskim proizvodima

Izvor: eKapija Sreda, 02.08.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: dragunov/shutterstock.com)
Proizvođači građevinskog materijala, distributeri, investitori, projektanti, ali i laboratorije za ocenu kvaliteta - svi oni osetiće efekte novog Zakona o građevinskim proizvodima. Srbija će po prvi put dobiti propis koji uređuje konkretnu oblast, a kako najavljuju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, očekuje se da se ovaj zakon nađe pred republičkim poslanicima u jesenjem zasedanju. Ipak, prave potrese na tržištu doneće tek usvajanje podzakonskih akata i pravilnika, kojima će biti definisana konkretna pravila igre - lista standarda, kao i rokovi za njihovu primenu. Rok za podzakonske akte jeste šest meseci od usvajanja zakona, a predstavnici države tvrde da će uraditi sve kako domaće fabrike ne bi imale probleme.

Iako je jasno da zbog propusta u lancu izgradnje najviše stradaju kupci, sistem u kome "gradi ko kako stigne, brzo, nekvalitetno, jeftino i bez kontrole", značajnu štetu nanosi i ozbiljnim proizvođačima, kao i velikim građevinskim gigantima. Koliko je ugradnja neproverenih materijala i pokušaji da se uštedi tamo gde nije moguće uštedeti zapravo loša, vidi se najbolje kada se dogode nepredviđene situacije, poput elementarnih nepogoda, ali i kada se otkriju slučajevi poput čuvenih novobeogradskih "smrdljivih zgrada".

Građevinski proizvodi su vrlo specifični, jer se njihove performanse i svojstva u punoj primeni vide tek onog trenutka kada se ugrade u objekte. Zbog toga ti proizvodi moraju biti predmet posebnog propisa, podsećaju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je i predlagač zakona.

Javna rasprava Nacrta zakona o građevinskim proizvodima počela je danas, prezentacijom i diskusijom u Privrednoj komori Srbije. Ideja predlagača, kako navode iz ministarstva, jeste da serijom razgovora sa privredom iznedri najbolje rešenje, odnosno da se u nacrtu "popravi" sve što se može popraviti i što je privredi kamen spoticanja. Tokom avgusta, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Valjevu, biće organizovana još 4 ovakva skupa. Broj privrednika koji su napunili salu na današnjem događaju, pokazao je koliko se od novog zakona očekuje, a činjenica da nisu bili ni malo škrti sa pitanjima - da i dalje postoji mnogo prostora za "doterivanje".

(Foto: Maylat/shutterstock.com)
Glavni razlog za donošenje zakona, uz povećanje kvaliteta objekata, jeste i usklađivanje sa evropskim propisima. Time će biti ispunjena obaveza Srbije u okviru pregovaračkog poglavlja 1 (sloboda kretanja robe). Zakon o građevinskim propisima objedinio je i harmonizovanu i neharmonizovanu oblast u Srbiji, rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Usvajanjem zakona o građevinskim proizvodima konačno bi trebalo da bude uspostavljen jasan sistem isporuke i stavljanja na tržište građevinskih proizvoda, koji su takvih performansi da služe bezbednosti objekta i zaštiti života i zdravlja ljudi, te povećanju kvaliteta objekata koji se grade - pojasnila je Atanacković.

Kako je istakla, donošenje ovog zakona je važno jer do sada nismo mogli da na standardizovan način proveravamo, najpre, koji se građevinski proizvodi stavljaju na tržište i kakva su njihova svojstva, a nakon toga da li i dalje ispunjavaju standarde i svojstva koja su imali kada su stavljeni na tržište. Sertifikate će izdavati ovlašćene laboratorije.

- Svuda u zemljama EU propisi predviđaju određena tela za ocenjivanje usaglašenosti svih proizvoda sa standardima i izdavanje sertifikata - objašnjava Atanacković i dodaje da nije suština da država preuzme taj posao, već da se stvori pravni okvir u kome će se znati ko šta radi i pod kojim uslovima.

Promene će biti vidljive za sve igrače. U najkraćem, proizvođači će dobiti obavezu različite frekvencije ispitivanja, različite obaveze po pitanju atestiranja, obaveze stalnosti performansi (moraće sami da obezbede kontrolu proizvoda ili angažuju nekoga za to). Novine će osetiti i kontrolna tela - promena fokusa rada (umesto uzimanja uzoraka i ispitivanja - nadzor), promenu metode i frekvencije ispitivanja proizvoda itd.

Privrednici su bili jednoglasni u oceni da je zakon preko potreban i da se u ovoj oblasti već isuviše dugo pliva u neistraženim vodama, ali su jasno pokazali da očekuju više konkretnih objašnjenja. Načini sertifikacije i kontrole, da li će izvoznici ili uvoznici - čija je roba već u Evropi proverena, barem u prvom periodu morati i dalje da imaju i "domaću" kontrolu (što znači i još jedan trošak), kakvu težinu imaju strane isprave, zašto je "srpski znak usaglašenosti" neophodan, samo su neka od pitanja koja su pokrenuta i o kojima će, kako kažu, i pismeno da se obrate predstavnicima države. Kao važno pitanje, targetirana je i oblast reciklaže građevinskih proizvoda, odnosno upotreba građevinskog otpada kojoj, kako se moglo čuti, nije poklonjena dovoljna pažnja.


(Foto: Kuchina/shutterstock.com)
Primеdbе, prеdlozi i sugеstijе mogu se dostavljati Ministarstvu putеm еlеktronskе poštе na adrеsu sednice.vlade@mgsi.gov.rs ili poštom na adrеsu Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, sa naznakom "Za Nacrt zakona o građеvinskim proizvodima", 11000 Bеograd, Ulica Nеmanjina 22-26.

Ministarstvo će prezentacije i diskusije organizovati 9. avgusta u Rеgionalnoj privrеdnoj komori u Novom Sadu, 16. avgusta u RPK Niš, 23. avgusta u RPK Kragujevac i 30. avgusta u RPK Valjevo.

Na spisku 35 kategorija proizvoda

Zakon "građevinski proizvod" definiše kao "svaki proizvod ili sklop koji je proizveden i stavljen na tržište radi stalne ugradnje u objekte ili njihove delove i čije performanse imaju uticaj na performanse objekata u pogledu osnovnih zahteva za objekte".

U prilogu IV Nacrta zakona dat je i precizan spisak svih oblasti proizvoda na koje se propis odnosi (ukupno čak 35 tačaka). Na toj listi su, između ostalog, betonski proizvodi; vrata i prozori; proizvodi za toplotnu izolaciju; dimnjaci i dimnjački kanali; proizvodi od gipsa; geotekstil, geomembrane i srodni proizvodi; stabilna oprema za gašenje požara (požarni alarmi i sl); saobraćajna signalizacija i oprema puta; proizvodi i pomoćna oprema od konstrukcijskog drveta; cement, građevinski kreč i druga veziva; podne obloge; agregati; lepkovi...

Nacrt zakona o građevinskim proizvodima pogledajte u PDF fajlu.

M.M.



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.