NavMenu

Stranci će moći da kupe do 2ha u Srbiji - Država insistira na strateškom partnerstvu za PKB

Izvor: Blic Ponedeljak, 31.07.2017. 15:50
Komentari
Podeli
Branislav NedimovićBranislav Nedimović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će poljoprivredno zemljište u Srbiji moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u Srbiji i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo moraće da prođu kroz rigorozne kontrolne mehanizme države.

Nedimović je rekao da zakon o poljoprivrednom zemljištu mora da bude usvojen do 1. septembra, kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji Srbija ima sa EU.

Na pitanje da li to znači da do 2027. nema prodaje zemljišta strancima ministar poljoprivrede je odgovorio potvrdno i dodao da "oranice nećemo lako dati zbog nacionalnog interesa".

On je pojasnio da će stranci koji žele da kupe poljoprivredno zemljište morati da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, zatim da poseduju opremu za poljoprivredu, ali i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa pravnim licima, odnosno stranim firmama, on je rekao da je Ustavom definisano da je stranim firmama koje se ne evidentiraju u Srbiji zabranjena kupovina zemljišta.

Nedimović je kazao da "srpski tajkuni nisu dobili zemlju u zakup, niti će je dobiti, jer su promašili temu u pogledu domaćeg zadatka, odnosno konkursa".

- Oni su hteli zemljište radi zemljišta, a mi nismo davali oranice za nešto što nema prerađivački karakter - naveo je Nedimović.

Upitan da li ima "zvučnih imena među njima", on je kazao da se radi "o svima koji su označeni kao tajkuni, uključujući i Miroslava Miškovića i Matijevića i još neka poznata lica".

Na pitanje šta se dešava sa PKB-om i da li je vlada definisala model privatizacije, Nedimović je odgovorio da je "izabran privatizacioni savetnik" i da "postoji radna grupa u Ministarstvu privrede".

- Mora da se zadrži stočarska proizvodnja, jer 30% najkvalitetnijeg mleka dolazi iz PKB - rekao je Nedimović i dodao da će država apsolutno insistirati na strateškom partnerstvu kako bi zadržala uticaj u PKB.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.