NavMenu

Turski investitor kupio imovinu konfekcije Perkon Velika Plana - U planu obnova proizvodnje i zapošljavanje 400 radnika

Izvor: eKapija Ponedeljak, 31.07.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: alexandre zveiger/shutterstock.com)
Nakon višedecenijskih pokušaja da se okonča svojinska transformacija kompanije Perkon iz Velike Plane, stečajni postupak je završen prodajam preostale imovine na licitaciji, prenosi portal Planamedia.

Novi vlasnik nekada čuvene izvozne sportsko-modne konfekcije postao je investitor iz Turske, Safet Saglam. On se jedini prijavio na oglas o prodaji i ispunio zakonske obaveze prema vlasniku.

Kako je za eKapiju rečeno u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, imovina preduzeća iz Velike Plane prodata je za 23,5 miliona dinara.

Investitor je, prenosi Planamedija, platio je traženu cenu, koja je bila 50% manja od procenjene vrednosti. Ovom transakcijom Odbor poverilaca zavšio je decenijske obaveze, a aktuelno opštinsko rukovodstvo uspešno okončalo pregovore sa sadašnjim vlasnikom koji je tokom proleća iskazao namere da obnovi teksitlnu industriju u Velikoj Plani i zatražio pomoć od lokalnog rukovodstva. Sledi potpisivanje ugovora o prodaji i svojinskoj transformaciji, nakon čega se očekuje početak adaptacije objekata u fabričkom krugu u centru grada, koji su zbog dugogodišnjeg nerada ruinirani i zapušteni. Po rečima predsednika Opštine Velika Plana Igora Matkovića namere novog vlasnika su da u novoj fabrici bude zaposleno oko 400 radnika, koliko je i bilo konfekcionara u ovom pogonu pre procesa privatizacije.

- Očekujemo da uskoro počne rekonstrukcija pogona i da u prvoj fazi bude zaposleno 150 radnika, kako planira novi vlasnik, a kasnije oko 400. Za lokalnu samoupravu je od izuzetnog značaja otvaranje novih fabrika, jer je naš prioritetni zadatak zapošljavanje i stvaranje uslova da se smanji broj nezaposlenih lica sa evidncije NSZ - rekao je ovom prilikom predsednik Opštine Igor Matković i obećao punu podršku vlasniku Perkona, kao i svim investorima zainteresovanim za ulaganja u privredu Velike Plane.

Od prodaje SMK Perkon u stečaju i stotinak bivših radnika ove fabrike očekuje namirivanje svojih potraživanja po osnovu zaostalih plata i doprinosa, piše Planamedia.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.