NavMenu

Pripreme za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici - Tender za izvođače najavljen za jesen 2017.

Izvor: eKapija Utorak, 25.07.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Oleksiy Mark/shutterstock.com)
Početak izgradnje intermodalnog terminala u Batajnici konačno je izvestan. Delegacija Evropske komisije u Srbiji objavila je prethodno obaveštenje za realizaciju ovog projekta, a kako je navedeno, tender za izgradnju intermodalnog terminala se očekuje u oktobru ili novembru 2017. godine. Projekat će biti finansiran iz programa IPA 2015.

Prema ranijim podacima, intermodalni terminal Batajnica sastojaće se iz nekoliko delova, a najvažnija je manipulativna oblast koja će obuhvatiti: dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni manipulativni kolosek za lokomotivu; saobraćajne trake za prolaz kamiona (prolazna, utovarno-istovarna, rezervna i traka za izlaz u slučaju opasnosti); kontejnersko skladište (tri linije za privremeno skladištenje kontejnera).

Takođe, intermodalni terminal Batajnica sadržaće i carinski magacin, postrojenje za održavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu.

Priča o ovom kompleksu u Batajnici pokrenuta je još 2012, a ponovo je "oživela" tokom 2015. godine. Skupština Grada Beograda je u junu 2015. godine usvojila Plan detaljne regulacije za intermodalni terminal i logistički centar Batajnica, koji će se prostirati na ukupno 63 hektara, i na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera. Kako je tada objavljeno, procenjena vrednost investicija iznosi oko 15,5 mil EUR, a potrebno je i oko 4 mil EUR za eksproprijaciju zemljišta.


Krajem prošle godine državni sekretar Miodrag Poledica najavio je da je početak gradnje moguć u drugoj polovini 2017, ali da će to prvenstveno zavisiti od odobrenih sredstava iz programa IPA 2015.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.