NavMenu

Hesteel traži izmene Zakona o radu?

Izvor: Danas Četvrtak, 20.07.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Predstavnici kineske kompanije Hesteel Srbija, u čijem sastavu posluje smederevska železara, zahtevaju od Vlade Srbije izmenu Zakona o radu, tj pooštravanje njegovih odredbi nauštrb radničkih prava, piše dnevni list Danas u izdanju od četvrtka, pozivajući se na diplomatske krugove u Beogradu.

Kako tvrdi taj list, u konkretnom slučaju Kinezima nije sporna visina plata radnika u železari, niti potreba za njihovim otpuštanjem, već Hesteel smatrra da menadžment ima pravo da radnike optereti dodatnim obavezama, ali im aktuelni Zakon o radu to ne omogućava. Zbog toga predstavnici Hesteela traže od Vlade Srbije da se taj zakon promeni, tako što bi omogućio lakše otpuštanje zaposlenihj koji ne žele da prihvate dodatne radne norme.

Diplomatski izvor Danasa tvrdi da Brisel ne gleda blagonaklono na taj zahtev, jer smatra da bi se na taj način dodatno privilegovao položaj kompanije koja posluje u Srbiji.

Prema navodima lista, kod određenih krugova u EU postoji sumnja da Hesteel dobija razne vidove državne pomoći, od prepuštanja sirovina i metalnih ostataka u direktnom ili posrednom vlasništvu Srbije, do privilegije kada se radi o ceni struje.

- Sumnja se i da kineska kompanija ne ispunjava druge obaveze prema državi. Takav način pomoći, kada je reč o čeličnoj industriji, zabranjen je i neprihvatljiv u EU i smatra se nelojalnom konkurencijom - navodi list Danas u izdanju od četvrtka.


Danas je imao uvid u preliminarni izveštaj Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije od 17. jula, u kome se navodi da je Srbija skinuta sa liste zemalja koje se terete za damping cene odnosno nelojalnu konkurenciju, ali izvor tog lista tvrdi da još nije reč o zvaničnoj odluci, već da će ona biti doneta na sednici Evropske komisije 7. oktobra.

List piše da i ako Evropska komisija potvrdi tu odluku, i Srbija od tog datuma više ne bude na antidamping listi EU, to ne znači da su otklonjene sumnje u pomoć države Hesteelu.

List Danas je naveo da do zaključenja broja nije dobio komentar o tim saznanjima, od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao ni od kompanije Hesteel.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.