NavMenu

Kinezi zainteresovani za RTB Bor i gradnju fabrike guma u Srbiji

Izvor: RTV Sreda, 12.07.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Više kompanija iz Kine zainteresovano je za velike projekte u Srbiji, od toga dve velike za RTB Bor, dok jedna hoće da u fabriku raznih vrsta guma uloži 500 mil USD, izjavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Li Mančang.

Predstavnici jedne kompanije će od ponedeljka do petka boraviti ovde i, ako se sve dogovori, investiraće 200 mil USD, rekao je Li na otvaranju međunarodne konferencije "Inicijative Novog puta svile – dometi i izazovi".

On je istakao da postoji još dosta velikih projekata Kine sa Srbijom, koji su u interesu obe zemlje, i ukazao da investitori iz njegove zemlje često dolaze u Srbiji, ali skoro ništa ne znaju o njoj.

Li je zato predstavnike nauke u Srbiji pozvao da se angažuju i tim kompanijama, pre dolaska, daju važne informacije, šta su pravi i isplativi projekti, gde su rizici, jer će im time puno pomoći.

U kineskim projekima, ocenio je on, Srbija zauzima važno mesto jer je prijateljska zemlja i pouzdan partner, a zahvaljujući odlučnosti Vlade i podršci naroda, Kina je napravila iskorak u Evropu, jer je ovde napravila više projekata. U Srbiji je Kina izgradila prvi svoj most u Evropi, prvi remont termoelektrane, sa Srbijom je prvom od evropskih zemalja uvela bezvizni režim, kupila je prvu železaru koja je bila u gubitku, i za šest meseci napravila da ostvaruje profit, podsetio je Li.

On je dodao da očekuje da u novembru u Srbiji počnu radovi na pruzi Beograd-Budimpešta, što će biti prva brza pruga koju će Kina graditi u Evropi.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnologije Vladimir Popović poručio je da će Vlada podržati osnivanje Regionalnog centra za upravljanje projektima u okviru projekta "16+1", jer je veoma važno da on postoji. Inicijativa "16+1", u kojoj je pored Kine 16 evropskih zemalja, prema rečima Popovića, vrlo je važna za region, jer postoji prostor da se postignu dobri rezultati u svim oblastima delovanja.

On je najavio da će se u septembru u Novom Sadu održati sastanak ministara prosvete tih zemalja i ponudio da se u tom gradu izgradi centar koji će se baviti prosvetom i tehničkim naukama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.