NavMenu

Niče treća industrijska zona u Gornjem Milanovcu - Rade se projekti za još jednu na lokalitetu Srčanik

Izvor: Novosti Utorak, 11.07.2017. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvlajujući pomoći Ministarstva privrede, kroz Program podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2017, u toku je uređenje i treće industrijske zone u "gradu privrednih čuda" koji je, nasuprot mnogim drugim sredinama, svoje fabrike i održao - ističe prvi čovek lokalne samouprave Dejan Kovačević.

Najmlađa industrijska zona je dobila naziv Milovanovića čair i u prigradskom naselju Velereč zauzima površinu od 12 hektara - uz Ibarsku magistralu prema Beogradu i rečicu Despotovicu, pet kilometara od centra grada. U njoj već rade uspešne firme Spektar, S group, Dam 93, građevinska preduzeća Svin i Interplet gradnja... Dok nije počelo uređenje infrastrukture u novoj zoni, pre svega kapaciteta za odvod otpadnih voda do sistema za njihovo prečišćavanje - a, Gornji Milanovac je jedan od retkih gradova u kojem ono postoji već decenijama - investitorima se baš i nije žurilo da u njoj grade pogone. Sada će sve biti drugačije.

- Projektovana vrednost Milovanovića čaira je 28 miliona dinara, a uređenje kanalizacije košta oko 12, pri čemu je Ministarstvo privrede izdvojilo 60, a opština 40% potrebnog iznosa. Rok za završetak posla je 75 dana i kolektorski sistem iz te zone će, osim Velereči, na celokupnu gradsku kanalizaciju povezati još prigradska naselja Svračkovci i deo Nevada. Priključak je, inače, predviđen na glavnom sabirnom centru, na desnoj obali Despotovice - objašnjava Kovačević.

U Gornjem Milanovcu, podsetimo, već decenijama postoje dve industrijske zone. U onoj severnoj, između ostalih, još rade delovi modne konfekcije Rudnik, te fabrika posuđa "Metalac"i sada njegov FAD, dok se južna diči Tetra pakom, onim što je preostalo od PIK Takovo, grafičkom industrijom Tipoplastikom, trgovinskim centrima..


- Uvereni smo u višestruku korist od detaljnog uređenja zone Milovanovića čair. Ekonomski, biće stvoreni infrastrukturni preduslovi za dalji razvoj postojećih preduzeća u njoj i brzu gradnju novih, što znači još mnogo radnih mesta. To će, verujemo, doprineti ostanku mladih u zavičaju, te zaustavljanju negativnih demografskih trendova u opštini i regionu. Ekološki, značajno će biti smanjeno zagađenje od otpadnih voda - zaključuje prvi čovek Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević.

"Niče" i Srčanik


Sve glasnije se govori i o još jednoj, četvrtoj industrijskoj zoni u srcu Rudničko-takovskog kraja - na lokalitetu Srčanik: od Milanovca ka Takovu, blizu Koridora 11. Za nju se, potvrđuje predsednik opštine, već rade projekti, pripremaju neophodni papiri i zatvara finansijska konstrukcija...

Vučićevo obećanje

- Čim ovde bude završena i predata na upotrebu nova industrijska zona, dovodim jednu profitabilnu fabriku - najavio je pred građanima, lokalnim vlastima i brojnim novinarima predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom nedavne posete Gornjem Milanovcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.