NavMenu

Milion dinara za Fakultet tehničkih nauka u Čačku - RAS dodelio nagrade najboljim projektnim idejama

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.07.2017. 19:57
Komentari
Podeli
Sa uručenja nagradaSa uručenja nagrada
Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu, sa projektom Pčelarstvo za svakog, dobitnik je prve nagrade konkursa Razvojne agencije Srbije (RAS) Najbolja projektna ideja za regionalni razvoj u vrednosti od milion dinara.

Nagradu je na svečanoj dodeli u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) uručila ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, koja je tom prilikom čestitala svim dobitnicima i najavila da će to ministarstvo pokušati da nađe načina da se nagrade i drugi učesnici konkursa, iz različitih fondova.

Konkurs za izbor najboljih projektnih ideja RAS je raspisao krajem decembra prošle godine, prijavilo se ukupno 69 timova iz cele Srbije, a nagrađeno je sedam najboljih radova. Ukupan nagradni fond konkursa iznosi četiri miliona dinara.

Drugo mesto i nagrada u vrednosti od 800.000 dinara, prema oceni stručne komisije pripala je Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu za ideju Prozvodnja i plasman lekovitog bilja u funkciji razvoja pograničnih područja sa fokusom na teritorije opština Dimitrovgrad, Bosilegrad i Trgovište, a nagradu je uručio predsednik SANU Vladimir Kostić.

Treću nagradu i 600.000 dobila je Visoko tehnička mašinska škola strukovnih studija Trstenika idejom Izgradnja fabrike za preradu voća u cilju povećanja direktnog i indirektnog zapošljavanja.

- Aktivnosti RAS usmerene su između ostalog, ka podizanju imidža naše zemlje u inostranstvu i privlačenje investicija, a to nije moguće ostvariti bez predstavljanja specifičnosti svih naših regiona i jednakog pružanja šansi za privredni i ekonomski razvoj. Zato smo ovim Konkursom želeli da damo jednaku šansu svim visokoškolskim ustanovama širom Srbije, pre svega mladima, punim entuzijazma i znanja, da nam se pridruže u nastojanjima da Srbiju predstavimo u što bojem svetlu i pokažemo mogućnosti razvoja i iz njihovog ugla - izjavila je izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić prilikom otvaranja skupa.

Sa po 400.000 dinara u posebnim kategorijama, nagrađeni su: Za najbolje brending rešenje Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu Razvoj ekoturizma u Nacionalnom parku Đerdap u funkciji održivog regionalnog razvoja; Rešenje za najbolji uticaj na životnu sredinu: Visoko poslovno tehnička škola strukovnih studija u Užicu Iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju električne energije u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko; Rešenje za najbolji doprinos novom zapošljavanju: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu Fabrika zanata; Rešenje za najbolji uticaj na razvoj zajednice: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu Obrazovanje partnerske platforme pametne akcije za sprovođenje ciljeva održivog razvoja regiona (OPPPA!SCORR).


Članovi stručne komisije koji su doneli odluku o najboljim radovima bili su: Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ministar privrede Srbije Goran Knežević, izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić, a predsednik komisije bio je predsednik SANU Vladimir Kostić. Među članovima stručnog žirija su i sekretar Odeljenja društvenih nauka SANU prof. dr Časlav Ocić, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Bojan Joksimović, direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac i direktor Sektora za regionalni razvoj RAS Slobodan Petrović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.