NavMenu

Prodaja smokija dostiže 100 miliona kesica godišnje - Soko Štark planira nove proizvode i investicije u automatizaciju proizvodnje

Izvor: eKapija Petak, 30.06.2017. 11:51
Komentari
Podeli
Put kukuruznog griza do kesice smokija traje 10 sati. Toliko vremena je potrebno za proizvodnju trećeg najstarijeg proizvoda beogradske kompanije Soko Štark. U jednoj minuti proizvede se oko 45.000 komada ove grickalice, a dnevno između 20 i 30 tona.

Sam proces proizvodnje klasičnog smokija traje oko sat i po vremena, ali je do pakovanja neophodno da odstoji i osuši se u takozvanim silosima oko 8 sati, nakon čega je spreman za konzumaciju. Proces je u potpunosti automatizovan, a osim pakovanja u kutije za transport, sav posao obavljaju mašine. Smoki se proizvodi u tri smene, sedam dana nedeljno, a mašine staju jedino subotom nakon druge smene i ponovo ih uključuje treća smena u nedelju uveče.

Kao najstariji flips proizveden u jugoistočnoj Evropi, smoki ove godine slavi svoj 45. rođendan. Tim povodom, eKapija je imala priliku da poseti postrojenje Soko Štarka u beogradskom naselju Kumodraž, gde se ova grickalica proizvodi od početka devedesetih. Smoki je inače, nastao u centru Beograda, u fabrici koja se nalazila u Knez Danilovoj ulici. Ko je bio njegov tvorac, međutim, do danas nije poznato.

Uskoro i novi smoki proizvodi

Tokom poslednjih deset godina, kompanija Soko Štark je u automatizaciju pakovanja i modernizaciju ukupne proizvodnje investirala više od 20 mil EUR. Od toga, u inoviranje linije smokija uloženo je oko 2 mil EUR, a kako za eKapiju kaže generalni direktor Soko Štarka, Matjaž Vodopivec, kompanija ubuduće planira kontinuirana ulaganja u automatizaciju ove proizvodnje.

- Sve ove investicije su unapredile naše poslovanje, kao i zadovoljstvo potrošača, o čemu najbolje govore rekordni poslovni rezultati. Tokom 2016. godine ostvarli smo istorijski maksimum u prodaji - više od 28.000 tona proizvoda i prihod veći od 90 mil EUR, ali smo posebno ponosni na činjenicu da u strukturi prodaje i dalje, kao jedan od stubova poslovanja kompanije Soko Štark, dominira smoki sa gotovo 30% učešća - kazao je Vodopivec.

Prema njegovim rečima, proizvodnja ove grickalice će uskoro dostići 100 miliona kesica godišnje, a u planu kompanije su i novi smoki proizvodi. Vodopivec, međutim, nije želeo da otkriva o čemu je reč.

Dalje regionalno širenje

Nastavak rasta, biće prioritet i za ovu godinu.

- Postigli smo značajne ciljeve u regionu, a planiramo širenje tržišta smokija na zemlje sa kojima se regija graniči, poput Bugarske, Rumunije... Teško je da govorimo o ciframa, jer je svako tržište specifično, a planiran je rast od 5% do 10%, u zavisnosti od tržišta, u odnosu na 2016. godinu - ističe za eKapiju Vodopivec.


Smoki je u većini zemalja regiona na prvom mestu po konzumaciji u kategoriji flipseva. Tako u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini zauzima daleko prvo mesto iznad konukurenata, dok je u Makedoniji na drugom mestu. Najveća konzumacija ove grickalice po glavi stanovnika je u Crnoj Gori.

Soko Štarkov smoki nastaje od kukuruznog griza, kikirikija, sojinog brašna, biljne masti i soli, a njegovo ime je postalo generički naziv za sve flipseve na tržištu. Zasada se osim klasičnog smokija, proizvodi i čoko smoki, smoki smokić i smoki megahrsker.

Kompanija Soko Štark, proizvodnju je počela dvadesetih godina prošlog veka. Prvi proizvod kompanije je čokolada najlepše želje. Zatim je usledila proizvodnja bananice i smokija. Ta tri proizvoda, prema rečima generalnog direktora, danas čine gotovo 80% ukupne prodaje ove kompanije.

Od 2010. godine Soko Štark posluje u okviru Atlantic grupe.

Katarina Stevanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.