NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Za razvoj Dunava 66,5 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.06.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava od ukupno 66,5 mil EUR najveća su u poslednjih nekoliko decenija, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, povodom Međunarodnog dana Dunava.

Mihajlović je istakla da će ta sredstva omogućiti da Srbija iskoristi jedan od svojih najvećih prirodnih i privrednih resursa.

Ona kaže i da je ministarstvo koje vodi, uz pomoć Evropske unije, obezbedilo značajna sredstva za razvoj plovidbe Dunavom, što će omogućiti rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija.

- U septembru će početi izvođenje radova u okviru projekta otklanjanja šest kritičnih sektora na Dunavu, od Beograda do Bačke Palanke, kao i uvođenje elektronskog sistema obeležavanja plovnog puta Dunava. Ukupna vrednost ova dva projekta je 18 mil EUR i finansiraju se iz programa IPA 2013 - rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi medijima.

Pored toga, dodala je, na predlog Ministarstva Evropska komisija odobrila je finansiranje modernizacije brodske prevodnice HE "Ðerdap 1" koji će se realizovati u periodu 2018-2020, što će biti prva velika rekonstrukcija tog objekta posle 40 godina. Ukupna vrednost ovog projekta je 28,5 mil EUR, od kojih EU finansira 40% radova, odnosno 11,5 mil EUR, dok će preostalih 60% ili 17 mil EUR biti obezbeđeno iz budžeta, precizirala je.

U toku je, takođe, tender za projektovanje Luke Smederevo čija je izgradnja planirana u periodu 2018-2020, a koja treba da omogući ubrzani razvoj Podunavskog i Braničevskog okruga i omogući svim firmama jeftiniji transport robe, navela je potpredsednica vlade.

- Ministarstvo je iniciralo i realizaciju projekta vađenja potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji realizujemo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN. Vrednost ovog projekta je 20 mil EUR i podrazumeva vađenje 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE Ðerdap 2 - rekla je ona.


Mihajlović je naglasila da Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava i istovremeno radi na promociji turističkih potencijala ove najduže evropske reke, zbog čega je tokom 2017. godine proglašeno pet novih lučkih područja za međunarodna putnička pristaništa i to u Kladovu, Sremskim Karlovcima, Smederevu, Donjem Milanovcu i Zemunu.

- Pored razvoja kruzing industrije na Dunavu, značajni rezultati postignuti su i prevozu robe, gde beležimo rast rečnog prevoza robe kroz Srbiju sa 8,5 miliona tona robe u 2015, na više od 10 miliona tona robe u 2016. - navela je Mihajlović.

Međunarodni dan Dunava obeležen je prvi put širom Evrope 2004. godine, a Srbija je zajedno sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.