NavMenu

FISKALNI SAVET: Lokalne vlasti u Srbiji duguju oko milijardu evra

Izvor: Beta Utorak, 27.06.2017. 13:43
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obaveza od 300 mil EUR, što ukupno čini 4% BDP-a, rekao je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. On je rekao da fiskalni problemi gradova i lokalnih samouprava ugrožavaju javne finansije Srbije i koče privredni rast.

- Ako Vlada Srbije ne preduzme neophodne mere, dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije - rekao je Petrović.

Taj dug je, kako je naveo, velik koliko i dug Elektroprivrede Srbije - milijarda evra, ili dug koji je imao Srbijagas - 1,2 milijarde.

On je naveo primer opštine Smederevska Palanka koja u ovom trenutku kasni u plaćanju obaveza u visini tri godišnja budžeta.

- Ne postoje precizni podaci o docnjama dospelih obaveza ali prema izveštaju Državne revizorske insitucije i analize budžeta trenutni dug gradova i lokalnih samouprava bez dugova lokalnih javnih preduzeća, apoteka i domova zdravlja je premašio 100 mil EUR- rekao je Petrović.

- Strukturalni problem lokalnih samouprava je to što se velika sredstva iz budžeta odlivaju na subvencije, ukupno oko 200 mil EUR, a istovremeno nedostaje 250 mil EUR za investicije u lokalnu infrastrukturu, vodovode, kanalizaciju, preradu otpada - rekao je Petrović.

Dodao je da Beograd i Novi Sad kanalizaciju ispuštaju u Dunav, jer nema centralnog prečistača.

Zaduživanje Grada Beograda radi povećanja investicija nije prema njegovim rečima dobar model jer je dug sa 60 mil EUR u 2007. godini narastao na sadašnjih 410 mil EUR.

Grad Novi Sad pema njegovim rečima ima stabilnije finansije od Beograda ali nema novca za investicije. Dodao je da ne treba zaboraviti da je Novi Sad prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave i trensfera još dobija milijardu dinara.

- Opasnost po gradsku kasu mogao bi biti dug apoteka u vlasništvu lokalne samouprave od oko 400 miliona dinara i gubitak Sporstskog i poslovnog centra Vojvodina čiji je akumulirani gubitak 500 miliona dinara - rekao je Petrović.


Grad Niš je krajem pošle godine prema njegovim rečima kasnio u plaćanju obaveza u vrednosti od tri milijarde dinara što predstavlja više od trećine njegovog budžeta.

U prethodne tri godine, kako je rekao Petrović, Grad Niš je dobijao vanrednu pomoć iz republičkog budžeta ukupno oko pola milijarde dinara i uzimao kredit za likvidnost da bi platio hitne obaveze.

- U najtežoj situaciji je gard Kragujevac jer je na kraju 2015. godine dugovao četiri milijarde dinara što je skoro jednako godišnjem budžetu, lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara, a gradska toplana Energetika duguje svima i potražuje od svih. To preduzeće EPS-u i Srbijagasu duguje 12 milijardi dinara - rekao je Petrović.

Na pitanje da li očekuje da te probleme reši novi premijer Srbije, Petrović je rekao da "on to mora da uradi".

Dodaje da su oni koji su bili dužni da te probleme vide prethodnih godina su ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.