NavMenu

Šta donosi pad cene sirove nafte - Vozači i privreda zadovoljni, država povećava obavezne rezerve

Izvor: RTS Ponedeljak, 19.06.2017. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Pad cena sirove nafte se nastavlja jer je svetsko tržište crnog zlata uzburkala velika ponuda. Barel je ponovo oko 45 dolara. Iako od maja i na našim pumpama cene derivata padaju, u proseku su niže do pet dinara. Vozači očekuju veće sniženje – posebno dizela, koji je u okruženju jeftiniji.

Davor Tintor automobil koristi svaki dan za prevoz robe, pa za gorivo ima kalkulaciju kako bi prošao jeftinije.

- Svako pojeftinjenje znači jer prolazim dosta kilometara mesečno, posao mi zavisi od puta. Zalihe ne pravim u odnosu na to da li je jeftinije ili skuplje, već sipam po potrebi, u zavisnosti od posla. To se pokazalo kao ubedljivo najisplativije rešenje - objašnjava Tintor, trgovac iz Beograda.

I dok vozači očekuju veće pojeftinjenje goriva, u naftnim kompanijama obrazlažu svoju računicu.

- Već pet nedelja zaredom analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da prosečne maloprodajne cene u Srbiji padaju. Verovatno to nije zadovoljavajućim tempom koji bi potrošači želeli, ali to je maksimum koji može da se ostvari u ovom trenutku. Ovo je realna cena sa ovim nivoom poslovnog okruženja u Srbiji i sa ovim nivom državnih zahvatanja - navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Niže cene barela su dobra prilika i da država poveća obavezne rezerve nafte i derivata, što je uslov na putu ka Evropskoj uniji. Prošlog meseca Ministarstvo energetike raspisalo je tender.

- Tender je uspešno sproveden i nabavljena je određena količina naftnih derivata u trenutku kada je cena bila najpovoljnija za nas na tržištu. Naravno, mi taj trend pratimo tako da ćemo i u budućem periodu ispuniti sve svoje obaveze godišnjim programom poslovanja naše Uprave za nabavku određenih količina naftnih energenata - objašnjava Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.


Pad cena crnog zlata zemlje izvoznice – članice OPEK-a pokušale su da zaustave ograničenjem proizvodnje, ali to za sada ne daje rezultate. Međunarodna Agencija za energiju prognozira da će zbog rasta proizvodnje i zaliha u zemljama van te organizacije, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, već iduće godine ponuda nafte nadmašiti tražnju.

- To je nedavno objavio i predsednik Tramp kada je najavio da će se strateške rezerve, čak dobar deo strateških rezervi ponuditi svetskom tržištu nafte, a najavio je i otvaranje novih bušotina u Aljasci. Ti signali koje je poslao negativno utiču, daju jedan negativan teg na cenu nafte - navodi Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik u Kapital RS.

Niska cena nafte odgovara vozačima i privredi, ali u naftnim kompanijama kažu da bi nastavak tog trenda mogao da zaustavi investicije u naftnom sektoru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.