NavMenu

Za rekonstrukciju tvrđave Ram 1,1 mil EUR

Izvor: Tanjug Nedelja, 18.06.2017. 18:39
Komentari
Podeli
(Ramska tvrđava) Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je radove na rekonstrukciji tvrđave Ram kod Velikog Gradišta u čiju rekonstrukciju je uloženo više od 1,1 mil EUR, a koja predstavlja značajan turistički potencijal.

- Od 2013. godine do trenutka kada će projekat da bude završen biće uloženo više od 1,1 mil EUR i to su značajna sredstva koja će omogućiti da ova tvrđava bude mesto koje će obilaziti domaći i strani turisti - rekao je Ljajić.

Kako kaže, cilj je da se na taj način poveća i obogati turistička ponuda i to ne samo Velikog Gradišta već nekoliko lokalnih samouprava, a pre svega Golupca i Požarevca. Prema njegovim rečima, cilj je da imamo kulturnu turističku rutu koju ćemo ponuditi domaćim i inostranim turistima koja će podrazumevati obilazak Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave.

- Prošle nedelje su odobrena dodatna sredstva od strane EU iz IPA projekta 2016. godine koja će omogućiti da u potpunosti bude rekonstruisana i Golubačka tvrđava - rekao je Ljajić.

Ponovio je da je cilj da se poveća broj turista u Velikom Gradištu za 20% odmah nakon što tvrđava bude završena.

Kako kaže, nakon toga i posle dodatnih uloganja i investicija koje ćemo imati u ovom delu zemlje cilj je da taj procenat i rast broja turista bude i do 30%.

- Nadamo se da će to puno značiti za ekonomski razvoj Velikog Gradišta i čitavog ovog regiona - rekao je Ljajić dodajući da će izgradnjom sportskog kampa na Srebrnom jezeru Veliko Gradište imati puno toga da ponudi ne samo u oblasti kulturno-istorijskih lokaliteta već i različitih sportskih sadržaja.

(Tvrđava Golubac)
-Dunav je jedan od tri najznačajnija turistička resursa koje ova zemlja ima. Do sada ti potencijali nisu bili iskorišćeni, a sa ovim što radimo mislim da ćemo kompletirati turističku ponudu donjeg Podunavlja i da će to biti jedan značajan turistički resurs ove zemlje - zaključio je Ljajić.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić rekao je da je važno da se nastavlja izgradnja mostova saradnje između Srbije i Turske.

Naveo je da je agencija TIKA važan činilac u tome jer finansira mnoge projekte u Srbiji, a ovo je jedan, možda, od najvećih.

- Ova tvrđava je posebno bitna za tursku istoriju i to je jedan od razloga zbog kojih je izabrana - rekao je Bilgić dodajući da je reč o velikom projektu čiji je cilj unapređenje turističke ponude ovog regiona.

Rekao je da je Turika zadovoljna što u tome može da pomogne, navodeći da je sledeći stepenik, nakon rekonstrukcije, dolazak još više turističkih gostiju iz Turske, ali i drugih zemalja.

- Već imamo uvećano prisustvo turista iz Turske u Beogradu i Novom Sadu i evo nove lokacije za njih - rekao je Bilgić.

Koordiinator Turske razvojne agencije (TIKA) za Srbiju Mehmed Bajrak rekao je da radovi na Ramskoj tvrđavi datiraju još od 2013. godine kada počelo osvetljenje.

- Nakon toga u saradnji sa opštinom i Zavodom za zaštitu kulture urađen je projekat restauracije Ramske tvrđave i ove godine smo počeli zvanično sa radovima restauracije - rekao je Bajrak dodajući da je predviđeno da se projekat završi 2018. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.