NavMenu

BiH prva u regionu označava GMO-free hranu

Izvor: Indikator Ponedeljak, 12.06.2017. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja regiona koja je usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obeležavanja hrane proizvedene bez GMO, kao i standard za kontrolu genetski nemodifikovane proizvodnje zasnovane na riziku.

Agencija za sigurnost hrane BiH službeno je u aprilu 2017. godine objavila standarde u obliku smernica o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO.

Nemački GIZ i Agencija za sigurnost hrane u BiH, u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, zato organizuju "Inicijalnu konferenciju o novousvojenim smernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH", koja će biti održana u utorak, 13. juna 2017. godine, u Sarajevu.

Razvoj regionalno usklađenih standarda za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda za zemlje Dunavske regije dogovoren je između ministarstava poljoprivrede 14 zemalja regiona u okviru Dunav Soja deklaracije koju su potpisala i resorna ministarstva u BiH. Ovaj razvojni proces, koji je uključivao pregled nacrta standarda relevantnih institucija u BiH na državnom nivou, podržan je od GIZ projekta "GMO-free kvalitetna soja iz Dunavske regije".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.