NavMenu

Prihod Van Drunen Farms u Srbiji oko 10 mil USD u 2016. - Prerada više od 3.000t voća i povrća godišnje

Izvor: Beta Sreda, 07.06.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: BravissimoS/shutterstock.com)
Ogranak američke kompanije Van Drunen Farms (VDF) u Banatskom Karađorđevu imao je godišnji bruto prihod za 2016. godinu od oko 10 mil USD, a VDF iz Srbije izvozi oko 90% proizvoda svojoj matičnoj kompaniji u SAD.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat posetio je danas ogranak kompanije VDF u Banatskom Karađorđevu, koji predstavlja najveću američku investiciju u poljoprivredu Srbije, vrednu 13 mil USD.

Skat je obišao fabriku prerade hrane i laboratoriju, i imao je priliku da posmatra proces prerade voća i povrća, uključujući proces smrzavanja i liofilizacije, kao i pakovanja, lagerovanja i transporta, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu.

VDF je porodična firma iz Momensa u državi Ilinois, koja je osnovana još 1856. godine a fabriku u Srbiji je otvorila 2002. godine kao svoju jedinu fabriku van teritorije Amerike.

VDF u Srbiji zapošljava 63 ljudi u proizvodnom pogonu, gde na godišnjem nivou proizvodi oko 2.800 tona smrznutog i 300 tona liofizivanog voća i povrća. Kompanija sarađuje sa oko 10 dobavljača voća i povrća širom Srbije, a u lancu proizvodnje i dostave je uključeno više hiljada ljudi.

Kompanija iz Srbije izvozi oko 90% proizvoda svojoj matičnoj kompaniji u SAD, a mnogi od njenih proizvoda koje se izvoze u SAD podležu primeni preferencijalnih carinskih stopa (GSP).

Godišnji bruto prihod VDF u Srbiji za 2016. godinu je bio 10 mil USD, dok je VDF Group ostvarila ukupan bruto prihod od 200 mil USD, navodi se u saopštenju.

Od 2001. godine, američke kompanije su investirale u Srbiji skoro 4 mlrd USD i zaposlili više od 17.000 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

U planu izgradnja postrojenja za preradu naftne i naftnih derivata u Smederevu i fabrike solarnih panela u Paraćinu

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisani su sporazumi kojim će biti unapređena saradnja Srbije i Kine u oblasti energetike, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakavši da okvirni sporazum podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata, a da potpisani memorandum predviđa podršku investiciji u fabriku solarnih panela. - Predviđena je izgradnja postrojenja za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.