NavMenu

Saradnjom privrednih komora Vojvodine i Repubike Srpske do jačih privrednih veza

Izvor: Tanjug Utorak, 06.06.2017. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Vojvodine (PKV) saopštila je da je sa Privrednom komorom Republike Srpske (PKRS) potpisala danas u Banjaluci Sporazum o saradnji.

Kako je navedeno, taj dokument su potpisali predsednik PKV Boško Vučurević i predsednik PKRS Borko Đurić.

Potpisnici su se složili da zajedno rade na unapređenju poslovne saradnje na svojim tržištima sa zadatkom da poboljšaju rezultate obostranom saradnjom. Sporazum predviđa da će komore učestvovati u radu svojih članova na njihovim teritorijama, posebno im pomažući u pronalaženju pogodnih partnera za saradnju na poljima trgovine, privrede, industrije, poljoprivrede, turizma, na polju investiranja, transporta, kao i osiguranja.

Vučurević je kazao da će povezivanjem privrede AP Vojvodine i RS na ovakav način, privrednici moći da prošire svoja poslovanja i ostvare kontakte sa ozbiljnim, potencijalnim partnerima, podsetivši da je ukupna robna razmena AP Vojvodine i RS u 2016. bila je oko 247 mil USD, od čega je izvoz bio oko 202 mil USD, a uvoz oko 45 mil USD.

- AP Vojvodina i RS imaju dobru poslovnu saradnju, koja se naročito ogleda u oblasti turizma. Od evropskih i vanevropskih zemalja najveći broj noćenja u Vojvodini u 2016. ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine i RS i tada je zabeležen rast od oko 16% u odnosu na 2015. Taj trend je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine - dodao je Vučurević.

U saopštenju se navodi da je Đurić kazao da su dve komore i do sada sarađivale, ali da je potpisivanjem ovog Sporazuma ona dodatno formalizovana.

- Iako je ta saradnja bila na zadovoljavajućem nivou u prethodnom periodu, postoji još mnogo prostora da se ona unapredi, u čemu će nam pomoći i danas potpisan sporazum. Mnogo prostora ima i kada je u pitanju unapređenje robne razmene između RS i AP Vojvodina i to je ono na čemu treba dodatno da radimo - naglasio je predsednik PKRS .

Ukupna robna razmena između AP Vojvodine i RS, prema podacima PKV, u prva tri meseca 2017. bila je 81 mil USD, od čega je izvoz iznosio 65 mil USD, a uvoz 16 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.