NavMenu

Došli po srpski "recept" - Česi zainteresovani za čačanske sorte šljiva

Izvor: Beta Subota, 03.06.2017. 09:00
Komentari
Podeli
U Čačku je boravila delegacija Češke, koju je predvodio predsednik Voćarske unije Martin Ludvik, a direktor Insistuta za voćarstvo, Milan Lukić je, nakon razgovora sa češkom delegacijom, rekao da je ta zemlja zainteresovana za nove sorte voćaka, naročito šljiva koje su stvorene u tom institutu.

Prema njegovim rečima, sa delegacijom Češke je razgovarano o budućoj saradnji i razmeni sadnog materijala.

- Gosti iz Češke su rekli da postoji dosta toga što mogu da nauče od nas, naročito kada je u pitanju tehnologija gajenja, proizvodnja sadnog materijala. Kada kažem tehnologija gajenja, ona se odnosi na sve vrste voćaka jabuke, kruške, ali prvenstveno šljive, imajući u vidu da su oni zainteresovani za naše sorte šljive - rekao je Lukić novinarima.

Ludvik je rekao da je sorta šljive "čačanska lepotica", jedna od najzastupljenijih u Češkoj.

- Nas interesuje kako rade kolege u Čačku i nove sorte šljiva koje bi se gajile i kod nas - istakao je Ludvik.

Cilj ove posete, kazao je, je razgovor sa srpskim voćarima, ali i prenošenje iskustva kako ulazak u Evropsku uniju utiče na proizvodnju voća.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, Velimir Stanojević, istakao je da je saradnja sa kolegama iz Češke intenzivirana, naročito kada je reč o usklađivanju našeg zakonodavstva u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine sa zakonodavstvom Evropske unije.

- Češko ministarstvo je sa oko 20 svojih kompanija učestvovalo na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i tada smo se dogovorili da predstavnici Češke voćarske unije posete Institut za voćarstvo. Naše sorte šljiva su među vodećima u Češkoj, i s obzirom na to da su ovde predstavnici proizvođača i vodeći rasadničari, ovo dobra je dobra prilika da se upoznaju sa novim sortama šljive i voća koje je stvoreno u Institutu za voćarstvo - rekao je Stanojević.


Prema njegovim rečima, saradnja između Ministarstva i Instituta ovih dana je konkretizovana.

- Ministar je najavio da će posebno finansirati proizvodnju sertifikovanog sadnog materijala koja će biti poverena Institutu za voćarstvo kao vodećoj instituciji u Srbiji, pre svega sa naglaskom na sertifikovani sadni materijal maline - zaključio je Stanojević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.