NavMenu

Otvoren poziv za dodelu 2,7 mil EUR inovativnim kompanijama - Rok za prijave 1. septembar

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Za realizaciju i unapređenje inovacija srpskim preduzećima od danas je dostupno novih 2,7 mil EUR, koje će Fond za inovacionu delatnost dodeliti kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Sredstva za nastavak ovih programa, koje je Fond kao pilot projekat sprovodio od 2011. do 2016. godine, a finansirani su sa ukupno 6 mil EUR iz IPA fondova Evropske unije, ovoga puta obezbeđena su iz državnog budžeta kroz Projekat unapređenja konkurentnosti i zapošljavanja u saradnji sa Svetskom bankom.

Poziv će trajati tri meseca zaključno sa 1. septembrom, a očekuje se da do kraja godine ili u januaru 2018. sredstva budu na raspolaganju preduzetnicima. Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje naučne oblasti i tehnologije, kao i bilo kog industrijskog sektora.

Uslovi poziva

Kako je za naš portal objasnio Ivan Rakonjac, v.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost, Program ranog razvoja namenjen je preduzećima, odnosno startap kompanijama do tri godine starosti koje imaju inovativni projekat, i osmišljen je da podrži opstanak kompanija tokom kritične faze istraživanja i razvoja, te da im omogući da razviju kapacitete pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište.

Kroz ovaj program Fond dodeljuje bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 80.000 EUR, odnosno do 85% ukupnog budžeta projekta, dok podnosilac obezbeđuje preostalih 15%. Vreme realizacije ovih projekata je 12 meseci.

Kroz Program sufinansiranja inovacija, Fond daje do 300.000 EUR, odnosno do 70% ukupno odobrenog budžeta projekta za mikro i mala preduzeća, i 60% za srednja preduzeća, dok ostatak obezbeđuje podnosilac iz drugih privatnih izvora.

Vreme realizacije ovih projekata je dve godine, a ideja je da se kroz Program sufinansiranja inovacija podrže već etablirana preduzeća kojima je potreban dodatni novac kako bi, ili unapredili dosadašnje proizvode, usluge i tehnologije, ili razvili nešto novo.

(Foto: Baranov E/shutterstock.com)
Rakonjac napominje da je u slučaju ovog Programa reč o tzv. royality plaćanjima.

- Radi se o uslovnom grantu, što znači da nakon implementacije projekta Fond kao povraćaj uzima maksimalno 5% od prihoda koji je ostvaren po osnovu projekta, i to maksimalno pet godina ili do 120% vrednosti granta, pa šta pre dođe od toga. Ovo je, ističe naš sagovornik, simbolični podsticaj kako za preduzeća tako i za Fond, jer će taj novac kasnije biti upotrebljen da se finansiraju neka nova preduzeća.

Dobri rezultati

Rakonjac je na predstavljanju novog ciklusa Programa ranog razvoja i sufinaniranja inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu podsetio da su ovi programi bili prvi i jedini kada je Fond 2011. godine počeo da radi. Do 2016. godine kroz njih je dodeljeno po 3 mil EUR, finansirana su ukupno 52 projekta, čime je obuhvaćeno 45 kompanija, od čega 38 startapa.

Prihodi od realizacije ovih programa su, kako je napomenuo, udvostručeni, izvoz upetostručen, a rezultirali su i sa sada već 400 novozaposlenih stručnjaka, angažovanjem 50 doktora nauka, te zaštitom desetina patenata na domaćem i međunarodnom tržištu.

Vladimir Koprić iz Coprix Media, dobitnik granta u okviru prethodnog programskog ciklusa, kojim je finansiran razvoj edukativne aplikacije, istakao je da mu je drago što su programi ponovo pokrenuti.


- Oni nam trebaju i treba da traju - naveo je Koprić, dodajući da Coprix media danas zahvaljujući podršci Fonda, ima predstavništvo u Bugarskoj i SAD, krenuli su u osvajanje tržišta Velike Britanije, a sprovode i prvi pilot projekat u Pakistanu.

Dodatna sredstva u 2018?

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Na značaj ovakvih izvora finansiranja za inovativne kompanije osvrnuo se i ministar prosvete Mladen Šarčević. Ističući da je važno podržavati inicijative poput ove, on je najavio da veruje da će sledeće godine iz budžeta biti obezbeđeno i više sredstava.

- Pokušaćemo naredne godine da ostvarimo i saradnju sa velikim kompanijama koje hoće da pomažu ovakve programe - istakao je Šarčević.

Na iznalaženju dodatnih sredstava nastaviće da rade i u Fondu.

- Predajemo aplikaciju za finansiranje istih ovih programa, ali iz pretpristupnih fondova EU, i očekujemo da se, ukoliko se to pozitivno reši, naredne godine finansira još jedan poziv - najavljuje Rakonjac za naš portal.

- Sudeći prema najavama ministra Šarčevića, dodatna sredstva trebalo bi naredne godine da se izdvoje i iz budžeta, tako da u najmanju ruku očekujemo da iz Projekta unapređenja konkuretnosti i zapošljavanja dobijemo isti iznos, pošto je tako predviđeno i sporazumom o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke.

I. B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.